Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. sausio 17 d.

Nauja Nacionalinės bibliotekos paslauga – virtualus turas „Nematoma biblioteka“

„Kas yra už šių durų?“, „Kaip čia telpa 11 aukštų saugyklos?, „Kodėl einame ratu?“, – šie vis pasikartojantys ir panašūs lankytojų klausimai paskatino parengti netradicinį virtualų turą ir pristatyti Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką kiek kitu kampu.

„Nematoma biblioteka“ – tai virtualus turas po įprastai neprieinamas Lietuvos nacionalinės bibliotekos erdves, taip pat faktais, istorijomis bei vaizdais praturtintas pasakojimas apie lankytojams jau pažįstamas vietas. Turo dalyviai galės virtualiai įžengti į saugyklas, darbuotojų kabinetų bloką, susipažinti su architektūriniais sprendimais, daugiau sužinoti apie bibliotekos vykdomas veiklas, išgirsti pasakojimų apie čia dirbančius žmones.

Objektai pristatomi labai įvairiai: 360 laipsnių nuotraukomis, 3D objektais, vaizdo įrašais, vaizdais iš drono, nuotraukomis, ir, žinoma, tekstais bei garsiniu pasakojimu. Virtualaus turo dalyvius lydės gido pasakojimą įtaigiai įgarsinusios bibliotekos darbuotojos Aina ir Ugnė. 45 minutės – maždaug tokia viso virtualaus turo trukmė. Rekomenduojame pasakojimo klausytis nuosekliai, tačiau bet kuriuo metu galima pereiti prie kito objekto ar sugrįžti į ankstesnes dalis, – navigacija tarp objektų nesudėtinga ir lanksti.

Visi garsiniai pasakojimai yra transkribuoti. Pasirinkti galima vieną iš trijų versijų – turą lietuvių, anglų arba lietuvių gestų kalba. „Nematoma biblioteka“ nuotoliniu būdu yra pasiekiama iš bet kurios vietos, tačiau ir atvykę į biblioteką lankytojai bus kviečiami su ja susipažinti, – mobiliuoju įrenginiu nuskaičius ant įprastai uždarų durų užklijuotą QR kodą, lankytojai pateks į virtualų turą. Atskiri jo elementai bus naudojami ir lankytojų grupėms organizuojamose ekskursijose po biblioteką – tai leis pasakojimą apie biblioteką praturtinti vizualia medžiaga.

Sprendimą įgyvendino šiuolaikinių interaktyvių technologijų įmonė „HoPro“. Prie turo sukūrimo prisidėjo ir bibliotekos lankytojai – jame pristatomi objektai, atrinkti pagal jų užduotus klausimus, lankytojų nuomonės klausėme ir svarstydami, kaip geriau atskleisti vieną ar kitą objektą. Turo nebūtume galėję pristatyti ir be Lietuvos kultūros tarybos, jai dėkojame už skirtą finansavimą.  

Pasinaudoti nauja paslauga ir susipažinti su nematoma bibliotekos puse galite čia.