Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. sausio 29 d.

Mokymai Nacionalinėje bibliotekoje – darbui ir laisvalaikiui 

Kviečiame bibliotekos lankytojus dalyvauti nuotoliniuose vasario mėnesio mokymuose:

  • pagilinsite medijų ir informacinio raštingumo žinias, atskirsite propagandą nuo dezinformacijos ir gausite naudingų patarimų, kaip pasirinkti tinkamus informacinius šaltinius;
  • surasite reikalingus Lietuvos teisės aktus, teismų praktikos bylas ar kitą medžiagą;
  • susipažinsite su kasdienėmis elektroninėmis paslaugomis;
  • sužinosite, kas yra toji atviroji prieiga, kam ji skirta ir kaip ja naudotis;
  • sužinosite daugiau apie skirtingų Europos regionų muziką, ritmus ir skambesį.

Mokymai vyksta per „Microsoft Teams“ programą. Užsiregistravę el. paštu gausite nuorodą, kurią paspaudę, prisijungsite ir dalyvausite mokymuose. Tam tikri mokymai bibliotekoje organizuojami ir pagal išankstinį susitarimą, esant poreikiui ir susidarius 4–10 asmenų grupei.

Jei norite užsakyti mokymus, turite klausimų ar pasiūlymų, taip pat jei negalite dalyvauti ir norite atšaukti rezervaciją, susisiekite su mumis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Vasarį kviečiame į šiuos nuotolinius mokymus: 

  • Medijų ir informacinis raštingumas: renkamės, vertiname, valdome. Dviejų dalių mokymų ciklas.
    • Pirmos dalies mokymuose sužinosite, kuo skiriasi informacinis raštingumas nuo medijų raštingumo, taip pat išgirsite apie medijų įvairovę, naujas jų formas, kodėl tradicinė žiniasklaida nebėra tokia aktuali. Bus gilinamos žinios apie neteisingos informacijos tipologiją, propagandą ir šio termino priešistorę: kokiais pavidalais ir kokiu tikslu ji plinta tam tikrose visuomenės srityse, aptarsime jos teigiamas ir neigiamas puses, nagrinėsime, kuo skiriasi propaganda nuo dezinformacijos ir kokie yra jų analizės būdai.
    • Antros dalies mokymuose bus nagrinėjama, kas yra naujienos, kokie yra jų atrankos kriterijai, kodėl netikrų naujienų internetinėse platybėse yra žymiai daugiau nei tikrų. Išgirsite patarimų, kaip atskirti dirbtinio intelekto sukurtas nuotraukas, kaip atpažinti netikras paskyras, kas yra tie troliai ir botai, egzistuojantys dezinformacijos srautuose. Bus aptarta, kaip medijos veikia mūsų mąstymą ir kodėl mes tampame priklausomi nuo jų, bus atskleistos pagrindinės taisyklės, kaip pasirinkti patikimus informacinius šaltinius, juos kritiškai vertinti ir valdyti.

1 dalis.
Vasario 5 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›
2 dalis.
Vasario 7 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›

 

  • Informacinis raštingumas: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams. Mokymuose pristatomos nuotoliniu būdu prieinamos, pasiekiamos arba užsakomos elektroninės paslaugos pagrindiniams kasdieniams kiekvieno žmogaus poreikiams tenkinti. Detaliau supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, savirealizacijos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.

Vasario 13 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›

 

  • Posistemės „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“
    • Posistemių „Teisės aktai“ ir „Teisėkūra“ paieškos filtrai (apžvelgiami visi paieškos filtro laukai);
    • Atliktos paieškos rezultatai, rezultatų tikslinimas, užklausos prenumerata ir išsaugojimas, prenumerata pagal temas;
    • Teisės akto dokumentas (ryšiai su kitais dokumentais, redakcijos, įrankių juosta prie straipsnių);
    • Teisės akto projekto informacija, palyginimo įrankis;
    • „Infolex“ ES teisės aktų posistemė – paieška, rezultatai, dokumentas;
    • Individualūs katalogai.  

Vasario 14 d. 09.00–10.00 val. (Registracija ›

  

  • Posistemė „Teismų praktika“ – bylų paieška lietuviškoje teisinėje duomenų bazėje „Infolex“
    • Kaip susirasti reikalingas bylas naudojant įvairius „Infolex“ teismų praktikos posistemės paieškos filtrus;   
    • Paieška tarp jau rastų rezultatų, rezultatų analizė, kokia informacija pateikiama rezultatuose;    
    • Bylos citavimo vizualizacija, citavimo kontekstas;
    • „Infolex“ ES praktikos posistemė – paieška, rezultatai, dokumentas;  
    • Skaičiuoklės, žodynai.

Vasario 15 d. 09.00–10.00 val. (Registracija ›

 

  • Muzikinė geografija. Europa. 5 dalių ciklo muzikinės antropologijos paskaitos-mokymai, kuriuose dalyviai, klausydami reprezentatyvių pristatymų ir muzikinių įrašų, taip pat mokydamiesi juos atrasti iš duomenų bazių „Europeana“, „Naxos Music Library“, Nacionalinės bibliotekos muzikos fondų ir kitų šaltinių, susipažins su penkiais – Šiaurės, Pietų, Vakarų, Vidurio bei Pietryčių Europos muzikiniais regionais, išmoks atskirti regionus identifikuojančias muzikines charakteristikas, pagilins Europos etninės muzikos istorijos žinias, mokysis pažinti Europos muzikinio paveldo ryšį su žemyno gyventojų gyvenimo būdu, istorija, kraštovaizdžiu ir etnogeneze.

1 dalis. Šiaurės Europa 
Vasario 22 d. 13.00–14.30 val. (Registracija ›
2 dalis. Vakarų Europa 
Vasario 29 d. 13.00–14.30 val. (Registracija ›

  

  • Informacinis raštingumas kitataučiams: elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams (rusų kalba). Mokymuose pristatomos elektroninės paslaugos kasdieniams poreikiams kitataučiams ir karo pabėgėliams Lietuvoje. Supažindinama su buities, transporto, laisvalaikio, savirealizacijos, socializacijos, psichologinės pagalbos elektroninėmis paslaugomis.
    Информационная грамотность для иностранцев: электронные услуги для повседневных нужд (на русском языке). Обучение представляет дистанционно доступные электронные услуги для удовлетворения основных повседневных потребностей иностранцев и военных беженцев в Литве. Представляются электронные услуги быта, транспорта, досуга, самореализации, социализации, психологической помощи. 

 Vasario 28 d. 10.00–11.00 val. (Registracija ›

  

  • Nauja! Informacinis raštingumas: atviroji prieiga – nauda ir galimybės. Mokymuose pateikiamos teorinės ir praktinės žinios apie atvirąją prieigą, nurodomos tikslinės grupės, kurioms ji yra skirta. Taip pat pristatomos Lietuvos atvirosios prieigos išteklių talpyklos ir aptariami atvirosios prieigos išteklių paieškos klausimai.

Vasario 29 d. 14.00–15.30 val. (Registracija ›

  

Išsamiau apie mokymus skaitykite čia ›