Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 2 d.

Pirmą kartą pristatyti Nacionalinės bibliotekos parengti Z. Toliušio atsiminimai ir apybraižos

Vasario 1 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje buvo pristatyta Nacionalinės bibliotekos išleista teisininko, advokato, politiko ir kolekcininko Zigmo Toliušio atsiminimų knyga „Atsiminimai ir apybraižos. Gyvenimo kelio pradžia (1889–1921)“. Renginyje dalyvavo leidinio sudarytojai Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus darbuotojai Irmina Abramovienė ir dr. Tomaszas Błaszczakas, Zigmo Toliušio anūkas Viktoras Uogintas, Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis. Sveikinimo žodį tarė Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai dr. Ingrida Veliutė. Pokalbį moderavo Lituanistikos skyriaus vadovas dr. Dainius Vaitiekūnas.

Šis leidinys – tai gyvas pasakojimas apie Lietuvai svarbius istorijos ir kultūros reiškinius, tarptautinių įvykių atgarsius. Jis papildo ir praplečia iki šiol turėtas žinias apie iškilius kultūros, mokslo, visuomenės ir politinius veikėjus, sudaro galimybę iš arčiau pažvelgti į paties autoriaus išskirtinę asmenybę, sužinoti apie jo indėlį stiprinant šalies politinę ir teisinę sistemą.

Nors Z. Toliušis paliko ryškų pėdsaką XX a. pirmosios pusės Lietuvos istorijoje, šios asmenybės biografija išsamiai neištyrinėta. Leidinio sudarytojai atkreipė dėmesį, kad Z. Toliušis paliko gausų rankraščių archyvą, tačiau tik nedidelė jo dalis iki šiol publikuota. Rankraščių ir mašinraščių visumą sudaro keletas tomų atsiminimų, istorinių apybraižų, memuarų apie amžininkus – politikus, advokatus, rašytojus ir žinomus visuomenės veikėjus, studijos iš meno srities, surinktas lietuvių politinių bylų spaudos draudimo laikotarpiu archyvas, iškilių žmonių biografijos. Visi šie tekstai aprėpia platų Lietuvos kultūros ir visuomenės laikotarpį. Autorius, būdamas svarbus istorinių įvykių liudininkas ir dalyvis, pasižymėjo taikliomis įžvalgomis, gebėjimu analizuoti ir sisteminti labai įvairią informaciją, puikiu kalbos jausmu ir stiliumi, tiksliu žodžiu, todėl šių atsiminimų vertė tampa dar didesnė.

Pats autorius gausius atsiminimų rinkinius suskirstė į tris dalis. Renginyje pristatytoje pirmoje dalyje atsispindi ankstyvasis jo gyvenimo laikotarpis – nuo gimimo 1889 m. Jurbarko apylinkėse, mokslo Kaune ir Sankt Peterburge, teisininko darbo Ukrainoje ir klajonių porevoliucinėje Rusijoje iki grįžimo į nepriklausomą Lietuvą po Pirmojo pasaulinio karo 1921 m. Šis laikotarpis daugumoje iki šiol paskelbtų veikalų apie Z. Toliušį apibūdintas itin fragmentiškai, dažniausiai apsiribojama keliais sakiniais apie išsilavinimą ir profesinę veiklą baigus aukštąjį mokslą. Antroje dalyje įamžintas nepriklausomos Lietuvos laikotarpis, trečioje – okupacijų laikotarpis.

Knygos leidybą iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos advokatūra. Įdomu ir reikšminga, kad Z. Toliušis buvo šeštasis Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas. Dabartinis Advokatų tarybos pirmininkas M. Kukaitis, atkreipdamas dėmesį į įvairialypę Z. Toliušio asmenybę, jo ryškų pėdsaką XX a. pirmosios pusės Lietuvos istorijoje ir galimybę toliau viešinti reikšmingus, taikliai parašytus atsiminimus, kalbėjo apie ateities bendradarbiavimo perspektyvas ir kitų Z. Toliušio tekstų, atsiminimų sklaidos svarbą.

Renginio dalyviai vieningai sutarė, kad pirma atsiminimų dalis yra reikšminga, tačiau tai tik nedidelis Z. Toliušio rašytinio palikimo fragmentas, skatinantis ateityje tyrinėti šią iškilią asmenybę, jos darbus ir tyrimų rezultatais dalytis su visuomene, toliau viešinti reikšmingą dokumentinį paveldą.