Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. birželio 8 d.

Panevėžio vaikų bibliotekoje įsikūrė filmukų dirbtuvės

Bibliotekų metais tęsiame pažintį su netradiciniais šalies bibliotekose vykdomais projektais. Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ nuo metų pradžios veikia sustabdyto kadro filmukų dirbtuvės. Tai – moksleiviams skirto Panevėžio bibliotekos vykdomo projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ viena iš veiklų.

Apsilankę šioje bibliotekoje įsitikinome, kaip moksleiviai po pamokų gali kartu kurti ir ugdyti savo kūrybinius bei socialinius gebėjimus. Panevėžio biblioteka, parengusi projektą „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ ir užsitikrinusi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ bei Kultūros ministerijos dalinį finansavimą, sugebėjo pasiūlyti lankytojams naujų, įtraukiančių užsiėmimų.

Bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja Gitana Navagruckienė papasakojo, kaip nusprendė lankytojams pasiūlyti būtent tokias paslaugas, – mat jaunimas Panevėžyje vis dar turi mažai kūrybingo laisvalaikio praleidimo ar inovatyvaus mokymosi galimybių. G. Navagruckienės teigimu, bibliotekos per pastaruosius keletą metų pasikeitė neatpažįstamai: čia gausu naujų veiklos rūšių, renginių, vykdomi specialūs projektai vaikams ir senjorams – nuo kalbų mokymosi iki inovatyvių užsiėmimų su naujausiomis technologijomis: 3D spausdintuvais, skeneriais ir pan.

Sustabdyto kadro filmukų dirbtuvės Panevėžio vaikų bibliotekėlėje – vienas iš tokių naujoviškų projektų. Čia šurmuliavo moksleivių būrelis. Sustabdytas kadras (vadinamasis stop kadras) yra animacijos technika, kurią pasitelkiant sukuriamas įspūdis, kad objektai juda patys. Iš pradžių atskirai fotografuojamos objekto judesio fazės, o sudėjus nufotografuotus kadrus į vieną nuoseklią seką, sukuriama judesio iliuzija.

„Žaliosios pelėdos“ jaunimo veiklų koordinatorė Miglė Šablinskaitė papasakojo, kad šios dirbtuvės bibliotekoje yra labai populiarios, ypač tarp merginų. Kasdien dirbtuvėlėse apsilanko 6–10 moksleivių. Čia jie praktiškai išbando filmo kūrimo etapus – nuo scenarijaus, režisūros iki scenų filmavimo ir galutinio montažo.

„Mėgstamiausia vaikų tema – mokykla. Tik jie nori realias situacijas kūrybingai įgyvendinti su fantastikos elementais, kurių tikrame gyvenime pasigenda. Tad šios dirbtuvės atveria vaikų kūrybinį potencialą, išlaisvina jų fantazijas“, – sakė jaunimo veiklų koordinatorė.

Primename, kad 45 Lietuvos viešosios bibliotekos šiemet kartu su partneriais įgyvendina Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, kuriais siekiama gerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms, atnaujinant infrastruktūrą, plėsti savo paslaugų pasiūlą ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso bibliotekų projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Projektus jos turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.