Telefonas Klaustukas Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. rugsėjo 19 d.

Nacionalinės bibliotekos fondai pasipildė vertingu archyviniu rinkiniu

Nacionalinę biblioteką pasiekė žymaus Vokietijos lietuvių bendruomenės atstovo, ilgamečio Vokietijos Lietuvių kultūros instituto (LKI) vadovo istoriko dr. Vinco Bartusevičiaus (1939–2020) asmeninė biblioteka ir archyvas.

Vertingą dovaną bibliotekai perdavė V. Bartusevičiaus žmona Ona Bartusevičienė, puikiai žinodama apie net keletą dešimtmečių trukusį V. Bartusevičiaus ir Nacionalinės bibliotekos bendradarbiavimą. Jo pradžia siekia praėjusio amžiaus 9-ąjį dešimtmetį, kai, atsivėrus galimybėms siųsti į Lietuvą Vakarų pasaulio šalyse publikuotą užsienio lietuvių spaudą, V. Bartusevičiaus rūpesčiu ir iniciatyva mūsų biblioteką pasiekė viena iš pirmųjų knygų siuntų, gausiai papildžiusi tuo metu menkai turėtą išeivijos spaudos masyvą. Ir vėliau V. Bartusevičiaus rūpesčiu Nacionalinės bibliotekos fondai buvo pildomi Vokietijoje išleistais naujausiais lietuvių autorių darbų bei darbų apie mūsų šalį leidiniais, kruopščiai atrenkami ir siunčiami į biblioteką iki šiol neturėti retrospektyviosios lietuvių išeivijos publikuotų darbų egzemplioriai, nepaprastai svarbūs formuojant išsamų nacionalinį publikuotų dokumentų archyvinį fondą. Dr. V. Bartusevičiaus kompetencija ir ekspertinės įžvalgos buvo nepaprastai naudingos Nacionalinei bibliotekai rengiant Lietuvių išeivijos spaudos bibliografijos sąvadus.

Dviejų monografijų apie Vokietijos lietuvių bendruomenę („Lietuviai DP stovyklose Vokietijoje 1945–1951 m.; „Vokietijos lietuviai, 1950–1990“) ir daugelio mokslo publikacijų autoriaus dr. Vinco Bartusevičiaus perduotame archyve – svarbūs šių mokslinių publikacijų tyrimus lėmę dokumentai, gausi korespondencija, fotografijos ir kt.

Dr. Vinco Bartusevičiaus asmeninės knygų kolekcijos ir archyvo pargabenimu į Lietuvą rūpinosi LR ambasadorius Vokietijoje p. Ramūnas Misiulis.