Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugpjūčio 3 d.

Lietuvos bibliotekoms – išskirtinė proga ugdyti visuomenės inžinerinį raštingumą

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos tiesioginių transliacijų studijoje buvo pristatyta naujiena apie geriausių pasaulio inžinierių pripažintos kompanijos „Dassault Systemes“ dovaną Lietuvos bibliotekoms – 3D modeliavimo programą „SOLIDWORKS“. Tikimasi, kad šis puikus įrankis padės ugdyti jaunosios kartos inžinerinį raštingumą – svarbų šiuolaikinės visuomenės gyvenimo dėmenį. Lietuva yra pirmoji pasaulyje, kurioje visos šalies bibliotekos galės šia programa naudotis nemokamai. Sėkmingu programos diegimu ir naudojimu bibliotekose rūpinasi UAB „IN RE“, oficialus programos „SOLIDWORKS“ platintojas Lietuvoje, bei VšĮ Robotikos mokykla. „SOLIDWORKS“ galimybes, jos svarbą ir diegimo bibliotekose procesą komentavo VšĮ Robotikos mokyklos atstovai – vadovas Paulius Briedis ir mokytojas Jonas Venis.

„SOLIDWORKS“ įrankiu sukurtą objektą galima patikrinti programoje įdiegta modeliavimo įranga, atspausdinti 3D spausdintuvu arba pagal programos sugeneruotą išklotinę išsikirpti iš kartono. Taigi galima ne tik svarstyti apie idėją, bet ir ją tiesiog paliesti. P. Briedis prisiminė, kaip anksčiau buvo tik kalbama apie bibliotekų galimybes tapti idėjų kalvėmis, o, vykdant projektą „Bibliotekos pažangai 2“, keliose Lietuvos bibliotekose jau įrengtos laboratorijos, nenusileidžiančios pasaulinio lygio universitetų laboratorijoms.

Galimybė visos šalies bibliotekose įdiegti „SOLIDWORKS“ programą – dar vienas svarbus žingsnis, kalbas verčiantis darbais. „SOLIDWORKS“ sudarys sąlygas ugdyti bibliotekose besilankančių vaikų inžinerinį raštingumą ir tobulinti praktinius įgūdžius. Robotikos mokyklos atstovų patirtis rodo, kad jauname amžiuje žaidimo forma įgyta aistra inžinerijai yra itin stipri ir vieną dieną gali išspręsti daugelį kasdienių visuomenės problemų, tokių kaip automobilių spūstys, nuolatinė laiko stoka ar fizinės darbo jėgos trūkumas. Be to, J. Venio teigimu, jei visuomenėje būtų daugiau inžineriją išmanančių žmonių, kasdienėms šiuolaikinio žmogaus problemoms spręsti reikėtų kur kas mažiau laiko ir lėšų.

Programos „SOLIDWORKS“ licenciją bibliotekų darbuotojai gali atsisiųsti vadovaudamasi instrukcijomis, kurios yra pateiktos specialiai sukurtame Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos internetinės svetainės puslapyje. Suteikta licencija vienu metu gali naudotis 200 vartotojų. P. Briedis patvirtino, kad programa nekelia „jokių techninių reikalavimų, kurių negalėtų patenkinti bet kurios bibliotekos kompiuteris“. Bibliotekos raginamos nesibaiminti dėl „SOLIDWORKS“ sudėtingumo: programa pritaikyta plačiajam vartotojui. Be to, VšĮ Robotikos mokykla yra pasiryžusi atsakyti į visus su programos diegimu bei naudojimuosi susijusius klausimus. Taip pat suteikiama galimybė nemokamai naudotis mokyklos parengta mokomąja medžiaga.

Techniniais klausimais maloniai prašome kreiptis į:

UAB „IN RE“
El.p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Tel. 8 5 212 4660.

Kontaktinis asmuo Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje:

Monika Kundelytė
El. p.Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Tel. +370 5 239 8522

Dassault systemes 50px   INRE 60px