Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugsėjo 5 d.

Nacionalinė biblioteka jau atvira

Rugsėjo 2 d. po aštuonerių metų rekonstrukcijos darbų duris atvėrė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Prasidėjusi oficialia atidarymo ceremonija penktadienį, šventė truko visą savaitgalį: rugsėjo 3 ir 4 dienomis bibliotekos durys buvo atviros visiems, norintiems susipažinti su atsinaujinusiomis bibliotekos erdvėmis, jose siūloma ir planuojama įvairia veikla.

Oficialioje Nacionalinės bibliotekos atidarymo ceremonijoje rugsėjo 2 d. vakare dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, atidarymo šventės globėjas Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Lietuvos, Latvijos ir Estijos kultūros ministrai Šarūnas Birutis, Dace Melbārde ir Indrekas Saaras, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, užsienio šalių ambasadoriai, žinomi politikai, kultūros ir žiniasklaidos atstovai, daug kitų garbingų svečių.

Iškilmingą šventę režisavo Dalius Abaris, savo muzika susirinkusius džiugino naujųjų idėjų kamerinis orkestras NIKO, Saulius Petreikis, Rūta Žibaitytė, Raimondas Dauginas ir Lietuvos kariuomenės orkestro mušamųjų grupė. Nacionalinės bibliotekos sienas atgaivino „Kinky Knot New Media“ projekcijos, per lietuvių literatūros istoriją lydinčius tekstus skaitė Sigita Trainauskienė ir Rytis Zemkauskas. Renginį vedė Marijus Žiedas.

„Ilgai laukėme, kol Martyno Mažvydo biblioteka vėl plačiai atvers duris, daug investavome į jos atnaujinimą. Daugeliui Lietuvos žmonių su šia biblioteka yra susiję begalė brangių prisiminimų, nes tarp šių sienų yra prabėgusi ne viena diena. Atsigręžę suprantame, kiek daug jose būta vertės ir prasmės. Jaunajai kartai dar lemta visa tai patirti, tik jau visai nauju – šiuolaikinių technologijų lygmeniu“, – kalbėjo Prezidentė D. Grybauskaitė.

Pasak Seimo vadovės L. Graužinienės, simboliška, kad Lietuvos nacionalinė biblioteka ir Lietuvos Respublikos parlamentas stovi greta, šalia šių dviejų valstybei svarbių pastatų vyko ir lemtingi istoriniai įvykiai, kova už laisvę. Seimo Pirmininkė L. Graužinienė palinkėjo, kad atvertos naujos bibliotekos erdvės taptų traukos centru, kad visi galėtume pasisemti iš neišsenkančių žinių lobynų, o svarbiausia – kad čia nuolat šurmuliuotų jauni žmonės, ateinantys ir išeinantys iš bibliotekos su šypsena.

Ministras Pirmininkas A. Butkevičius, sveikindamas bibliotekos darbuotojus ir skaitytojus, sakė: „Šią dieną galime pavadinti mūsų Nacionalinės bibliotekos naujuoju gimtadieniu. Atnaujintos ne tik mūro sienos – čia kuriamas visiškai naujas bibliotekinės veiklos turinys. Biblioteka tapo šiuolaikiška žinių, išminties ir bendrystės stiprinimo vieta – čia atsivėrė naujos erdvės menui, muzikavimui, verslui, susitikimams, iniciatyviam jaunimui, ir nuostabiausia – šeimoms su mažais vaikais.“

Atidarymo iškilmėse kalbas sakė ir visų trijų Baltijos šalių kultūros ministrai: jie sutartinai džiaugėsi vėl įsižiebusiu kultūros židiniu ir pabrėžė Baltijos šalių kultūros sričių partnerystės ir bendradarbiavimo svarbą.

„Šiais metais atsinaujinusi Lietuvos nacionalinė biblioteka mums primena simbolinius žmogaus dvasios ženklus: susitikimą žmogaus su žmogumi, žmogaus su knyga, žodžio su žodžiu. Kaip teigia prof. Viktorija Daujotytė, didžiausio kūrybinio intensyvumo pasiekiama ten, kur susitinka tekstai, knygos, žmonių akys ir žvilgsniai, ir ta ypatinga susitikimų vieta yra biblioteka. Taigi, Lietuvos nacionalinė biblioteka, arba nacionaliniai knygų namai, yra ir mūsų valstybės savasties, dvasios, išminties, kūrybos ir pažangos namai“, – susirinkusius svečius ir tiesiogiai šventę per televizijos kanalą „LRT kultūra“ stebinčius sveikino Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Geriausia dovana bibliotekai – knyga, tad į oficialų atidarymą atvykę svečiai Nacionalinei bibliotekai įteikė gausybę įvairių vertingų leidinių. Jie netrukus atsidurs skaityklų lentynose, tad dovanomis galės pasidžiaugti ir bibliotekos lankytojai.

Rugsėjo 3 dienos rytą prie paradinio Nacionalinio bibliotekos įėjimo lankytojus pasitiko džiazo muzika, bibliotekos atrijuje – Žilvino Kempino meninė instaliacija „Didysis O“, penkto aukšto galerijoje – Fluxus paroda. Norintiems atgauti jėgas buvo siūloma kavos. Po pietų lankytojus kvietė kūrybinės dirbtuvės, skambėjo atlikėjo GeraiGerai elektroninė muzika.

Rugsėjo 4 d. bibliotekos durys taip pat buvo atviros, o nuo pirmadienio jau laukiame grįžtančių skaitytojų.

Bibliotekos darbo laikas rugsėjo mėnesį ›

Daugiau šventinio savaitgalio nuotraukų rasite Nacionalinės bibliotekos „Facebook“ paskyroje bit.ly/2ct4LhD ir bit.ly/2chyDy0.