Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. rugsėjo 14 d.

Ar jau sulaukėme demokratijos saulėlydžio?

Apie tai Tarptautinės demokratijos dienos proga kviečia padiskutuoti Mykolo Romerio universiteto Debatų klubas. Pagrindinis klausimas, kurį svarstysime – ar Vakarų demokratija, susidūrusi su globaliais iššūkiais, išgyvena saulėlydį, ar vis dėlto žmonija kol kas dar neišrado geresnės valdymo formos?

Rugsėjo 15 d. rengiamų debatų dalyviai dalysis įžvalgomis apie tai, ar tautos balsas vis dar svarus šiuolaikinėje valstybės valdymo sistemoje, kels klausimus, kam tenka pagrindinė valstybės valdymo atsakomybė ir našta. O gal žmogaus laisvė išsakyti savo nuomonę ir modernių technologijų teikiamos galimybės gali paskatinti naujos valstybės valdymo formos atsiradimą?

Pasak Debatų klubo prezidento Roko Daugirdo, diskusija vyks pagal Lietuvoje dar nespėjusį išpopuliarėti, bet senas tradicijas turintį britų parlamento debatų formatą. Dalyviai turės per griežtai apibrėžtą laiką išsakyti argumentus, palaikančius griūvančios demokratijos idėją arba ją neigiančius. „Siekiame, kad kiekvienas pilietis šiuose debatuose rastų priežastį pamąstyti apie demokratiją, išgirstų argumentuotą politikos, visuomenės veikėjų nuomonę ir įžvalgas, – sakė R. Daugirdas. – Kokybiškiems debatams visada reikia oponuojančios pozicijos, todėl net ir palaikantys demokratijos idėją sieks pateikti kritišką požiūrį ir atskleisti tam tikras jos ydas, į kurias svarbu atkreipti dėmesį visiems piliečiams.“

Vienas iš debatų dalyvių, Žinių radijo žurnalistas Aurimas Perednis ruošiasi ginti demokratijos idėją. „Demokratinės šalys nuo totalitarinių skiriasi tuo, kad ten dažniau aptinkama ipadų, išsilavinusių žmonių, stabilumo, pinigų žmonių kišenėse, retai kada su papūgomis bendraujančių prezidentų. Kartais purto girdint totalitarizmo įkvėptą tvirtos rankos, autoriteto kulto ar visuotinės žmonių kontrolės ilgesį“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė žurnalistas.

Diskusijoje dalyvaus Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala, Žinių radijo žurnalistas Aurimas Perednis, Mykolo Romerio universiteto profesorius Virginijus Valentinavičius. Debatus moderuos Mykolo Romerio universiteto Debatų klubo prezidentas Rokas Daugirdas.

Laukiame jūsų Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius) rugsėjo 15 dieną, 16 valandą.

Klauskime, mąstykime, aukime – diskutuokime!