Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 18 d.

Vaizdo įrašų rinktinės „Lietuvių liaudies smuiko muzikos antologija“ pristatymas

Pristatome naujausią Lietuvos liaudies kultūros centro serijos „Gyvoji tradicija“ leidinį – DVD filmą „Lietuvių liaudies smuiko muzikos antologija“. Tai – ir išsamus mokslinių tradicinio smuikavimo regioninių ypatumų tyrimų šaltinis, ir puiki jaunosios kartos tradicinės smuiko muzikos atlikėjų ugdymo(si) priemonė, įkvepianti smuikuoti tradiciškai ir stilingai.

Išsamioje etnomuzikologės dr. Gailos Kirdienės parengtoje rinktinėje pirmą kartą skelbiami tradicinio smuikavimo vaizdo įrašai iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos. Pristatomas gausus ir įvairus tradicinis repertuaras smuikui, skirtingi smuikavimo stiliai ir jų raida. Filmavimai vyko nuo 1988 metų. Projekte dalyvavę 48 liaudies smuikininkai iš viso griežė 140 kūrinių: įvairių tradicinių šokių, maršų ir dainų. Nufilmuota ir nemažai styginių ansamblių.

Pristatyme dr. G. Kirdienė, iliustruodama leidinio įrašais iš Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos, aptars regionines lietuvių tradicinio smuikavimo ypatybes. Jas galite įvertinti ir gyvai: renginyje dalyvaujantys muzikantai atliks iš skirtingų kraštų liaudies smuikininkų išmoktus kūrinius. Taip pat kviesime susipažinti su visa leidinių serija „Gyvoji tradicija“, esančia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fonduose.

Renginio dalyviai: leidinio sudarytoja, smuikininkė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) doc. dr. Gaila Kirdienė, LMTA doc. Evaldas Vyčinas (smuikas), LMTA studentai Alpas Mulevičius (smuikas) ir Darius Bagdonavičius (cimbolai), Elena Mantvilė Kirdaitė (smuikas), Arvydas Kirda (basetlė, bandonija), Aušrinė Garsonaitė (smuikas, cimbolai), Martynas Mockevičius (smuikas), folkloro ansamblio „Virvytė“ nariai – Matuliauskų šeima.

Renginys vyks spalio 19 d. 18.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. bendradarbiavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – apie 1,5 val.

Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.