Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 19 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatytas 2007–2013 m. ES paramos Lietuvos kultūrai vertinimas

Spalio 19 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje įvyko Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos organizuotas 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų investicijų į Lietuvos kultūrą vertinimo rezultatų aptarimas. Renginyje dalyvavo įvairių kultūros institucijų atstovai, projektų vadovai ir kiti srities specialistai.

Renginio dalyvius pasveikino kultūros viceministras Romas Jarockis. Viceministras pareiškė padėką vertinimo organizatoriams, vykdytojams, partneriams ir ekspertams. Pasak R. Jarockio, ES investicijos reikšmingai prisidėjo prie kultūros paslaugų kokybės ir prieinamumo Lietuvoje, tad šis vertinimas labai svarbus, pirmąsyk toks išsamus, pateikiantis vertingų įžvalgų ateičiai. R. Jarockis pateikė glaustą ES investicijų lėšomis įvykdytų projektų statistiką ir apžvelgė pagrindines kryptis. Be to, viceministras išreiškė viltį, kad atsinaujinusios Nacionalinės bibliotekos erdvės taps reguliarių kultūros srities atstovų susitikimų vieta.

Sveikinimo žodį tarė ir Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Padėkojęs renginio dalyviams ir organizatoriams, jis įvertino ES struktūrinių fondų investicijų į Lietuvos kultūrą svarbą tiek visuomenei, tiek Nacionalinei bibliotekai. R. Gudauskas teigė, kad atlikti ES lėšų panaudojimo tyrimai svarbūs tiek rizikų valdymo požiūriu, tiek konsoliduojant kultūros institucijų darbą. Direktorius patikino, kad vertinimo rezultatų diskusijos įžvalgomis bus naudojamasi ir vykdant ES investicijų projektus Nacionalinėje bibliotekoje.

Vėliau Kultūros ministerijos Strateginio planavimo ir kontrolės departamento direktorė Eglė Saudargaitė skaitė pranešimą „Kintanti kultūros politika ir viešosios investicijos kaip atsakas į iššūkius valstybei ir visuomenei“. Vertinimo vykdytojai – konsultacinės įmonės „ESTEP Vilnius“ tyrėjai pristatė vertinimo ataskaitą ir jos rezultatus. Estijos kultūros ministerijos patarėja Anu Maaja Pallok, Suomijos švietimo ir kultūros ministerijos menų ir kultūros paveldo patarėja Kirsi Kaunisharju ir Suomijos ekonomikos ir darbo ministerijos patarėja Petra Tarjanne pasidalijo patirtimi, koks ES investicijų poveikis kultūros sričiai buvo pastebėtas jų atstovaujamose šalyse.

Pabaigoje buvo diskutuojama pagrindinių rezultatų vertinimo išvadų ir ateities iššūkių klausimais.

Susipažinti su 2007–2013 m. ES paramos Lietuvos kultūrai vertinimo ataskaita galima čia ›.