Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 18 d.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje – viešų diskusijų, skirtų dabartinei Europos būklei aptarti, ciklo pradžia

Dabartinei Europos būklei įvertinti reikalinga nuodugni diagnostika ir prognostika. Bandyti apibrėžti dabarties Europoje ir pasaulyje vykstančius procesus, įvardyti jų priežastis, tarpusavio sąsajas, ieškoti istorinių analogijų, prognozuoti ateitį – pareiga, kurios imasi šių dienų intelektualai, suvokdami, kad ne tik ateities prognozės, bet ir dabarties aiškinimai ne visada yra iki galo įgyvendinama užduotis.

Europos Sąjungoje vykstančių procesų analizei, tikėtinų Europos Sąjungos ir Lietuvos Europos Sąjungoje vystymosi scenarijų prognozei savo dėmesį skiriančių akademikų, intelektualų, politikų ir valdžios atstovų nuomonės ir įžvalgos bus išklausomos ir svarstomos Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (LNB) rengiamame viešame diskusijų cikle.

Aptarimų ciklą pradėjo lapkričio 14 d. LNB Konferencijų salėje vykusį diskusija „Lietuva – Lenkija: europinė santykių dimensija“. Šį kartą įžvalgomis ir prognozėmis dalijosi politologai Ramūnas Vilpišauskas, Andžejus Pukšto, Marijušas Antonovičius ir istorikas Rokas Tracevskis.

Nors, cituojant diskusijos moderatorių, bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovą Giną Dabašinską, „diskusijose dažnai gimsta ne daugiau tiesos, bet nesusipratimų“, šiandienos politinė tikrovė reikalauja nuodugnios, kompleksinės analizės ir idėjų, o Nacionalinė biblioteka gali pasiūlyti erdvę, kurioje mintys skleidžiasi neiškraipomos šių dienų viešosios komunikacinės erdvės.

Į diskusiją susirinkę ar stebėję tiesioginę transliaciją turėjo galimybę išklausyti, kaip tarptautinių santykių ekspertai vertina Višegrado šalių vizijas ES ateities klausimais, kokia galėtų būti Lietuvos pozicija dėl Višegrado šalių siekių reformuoti ES, kaip, atsižvelgus į sudėtingą šių dienų situaciją Europoje, turėtų vystytis Lietuvos ir Lenkijos santykiai.

Nuskambėjo nuomonė, kad Višegrado šalys nėra pajėgios reformuoti ES. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius R. Vilpišauskas, prognozuodamas Višegrado šalių galimą poveikį ES reformoms, atkreipė dėmesį, kad tai tik keturios šalys iš 28 (27 – be Jungtinės Karalystės). Pasak profesoriaus, mažai tikėtina, kad Višegrado ketvertas sugebės pasiekti apčiuopiamų rezultatų Europos Sąjungoje, kur sprendimai priimami visų šalių narių konsensuso principu. R. Vilpišauskas taip pat atkreipė dėmesį, kad tokiais terminais kaip Višegrado ar Baltijos šalys paprastai apibūdinamos laikinos, konkrečioms funkcijoms atlikti sukurtos koalicijos (angl. issue based coalitions), kurių nereikėtų pervertinti ilgalaikėje perspektyvoje. „Kol kas vienintelis regimas šios grupės (ypač Vengrijos) įtakos bendrai ES diskusijai ženklas yra pabėgėlių kvotos“, – pabrėžė politologas.

Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros vedėjas A. Pukšto taip pat atkreipė dėmesį, kad Višegrado grupės, kuri buvo įkurta siekiant šių šalių narystės ES ir NATO, veikla vėl suaktyvėjo tik Lenkijoje atėjus į valdžią konservatyviajai „Teisės ir teisingumo“ („Prawo i Sprawedliwość“) partijai, o prieš tai buvusi liberalioji Lenkijos valdžia daugiau kalbėjo apie vadinamąjį „Veimaro trejetą“, į kurį įeina prancūzai, vokiečiai ir lenkai. A. Pukšto siūlo, diskutuojant apie atskirų šalių ar jų grupių galimą poveikį ES reformoms, kalbėti ne apie Višegrado ketvertą, bet apie platesnę posocialistinių šalių grupę. Anot jo, šiai šalių grupei stojant į ES, buvo tikimasi, kad naujos narės, ateidamos su naujomis idėjomis, įpūs Europai naujos dvasios.

VU TSPMI politologas M. Antonovičius taip pat nepervertina Višegrado grupės realių poveikio galimybių ir atkreipia dėmesį, kad dabartinis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda Berlyne lankosi ne mažiau nei tai darė prieš jį buvęs prezidentas Bronisławas Komorowskis. Pasak M. Antonovičiaus, šiuo metu Lenkijos santykius su kitomis ES šalimis labiau nei Višegrado iniciatyvos veikia jų vidinės – konstitucinio teismo ir žiniasklaidos reformos – problemos.

Kalbėdamas apie Lietuvos ir Lenkijos santykių perspektyvą R. Vilpišauskas prognozavo, kad artimiausiu metu turėtų atgimti jau keletą metų nevykstantis tarpvalstybinis bendradarbiavimas, gal net įmanomas abiejų šalių prezidentų susitikimas 2018 m. Tuo abejoja M. Antonovičius, oficialių tarpvalstybinių santykių suaktyvėjimą jis prognozuoja tik po 2019 m. Lietuvos prezidento rinkimų. Pašnekovai atkreipė dėmesį, kad nevykstant oficialiems susitikimams ryšiai tarp šalių nenutrūko – bendradarbiauja akademikai, kultūros atstovai, aktyviai plėtojami ryšiai ekonomikos, karo ir saugumo klausimais. Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus tyrėjas R. Tracevskis pažymėjo, kad „Teisės ir teisingumo“ partijos kontroliuojamoje arba šią partiją remiančioje Lenkijos žiniasklaidoje „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ jau pristatomi kaip strateginiai prioritetiniai projektai, nors ankščiau šiai žiniasklaidai tai nebuvo būdinga.

Atsakydami į moderatoriaus G. Dabašinsko klausimą, ar Europoje ir JAV ryškėjant izoliacionistinės politikos ženklams (tokiems kaip Nyderlandų referendumas, „Brexitas“, Donaldo Trumpo pergalė, rinkimų rezultatai Moldovoje ir Bulgarijoje) Lietuvai nereikėtų daugiau galvoti apie sąjungininkus, tarp jų ir Lenkiją, pašnekovai buvo linkę sutarti, kad bendrų saugumo grėsmių akivaizdoje Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimas natūraliai suintensyvėtų.

Apibendrindamas pokalbį, LNB tyrėjas R. Tracevskis pateikė artimiausią ES raidos scenarijų. Tikėtina, kad artimoje perspektyvoje, baigus „Bratislavos procesą“ 2017 m. kovo mėn. ES viršūnių susitikimu Romoje, kur tikimasi patvirtinti galutinius sprendimus dėl ES ateities, Europos Sąjunga stengsis pernelyg nesikeisti, t. y. tikėtinas status quo palaikymas su nedideliais pakeitimais (pvz., ES išorės sienos stiprinimas), nes tik tokia situacija gali išlaikyti eurofederalistus (tokius kaip Italijos premjeras Matteo Renzi) vienoje sąjungoje su Jarosławo Kaczyńskio vadovaujama Lenkija ir Viktoro Orbáno vadovaujama Vengrija. Vis dėlto artėjantys balsavimai – M. Renzi remiamas Italijos referendumas dėl konstitucijos keitimo gruodžio 4 d., Nyderlandų parlamento rinkimai 2017 m. kovo 15 d., 2017 m. balandžio–gegužės mėn. Prancūzijos prezidento rinkimai, 2017 m. rudenį vyksiantys Vokietijos parlamento rinkimai – ypač jei Europą sudrebintų teroro aktai, gali padaryti korekcijų, per balsavimus gerai pasirodžius antiestablishmento jėgoms išvardytose šalyse. Ypač skaudus smūgis ES status quo palaikymui būtų Geerto Wilderso vadovaujamos Nyderlandų „Partijos laisvei“ ir Marine Le Pen pergalės. Tokiu atveju net ir J. Kaczyńskio bei V. Orbáno propaguojama ES kaip „tėvynių sąjunga“ gali daug kam Europoje pasirodyti diskutuotina galimybe. Be to, išsipildžius su D. Trumpo išrinkimu susijusiems pesimistiškiausiems NATO ateities scenarijams, kurie yra labai mažai tikėtini, gal ir ES institucijose sklandanti Europos armijos idėja galėtų tapti daug patrauklesne daugumai ES valstybių narių.

Be čia minėtų, buvo išsakyta ir daugiau minčių, pateikta prognozių. Lietuvos intelektualai ir diplomatai, dalyvaujantys diskusijoje, taip pat turėjo klausimų ir komentarų.

Visą pokalbio, kurį filmavo ir tiesiogiai transliavo „Penki TV“, įrašą galima peržiūrėti per Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalą.