Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 11 d.

Susitikimas su filmo „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ kūrėjais ir filmo peržiūra

Įsivaizduokite, kad kiekviena jūsų svajonė gali baigtis nuovadoje. Patys nekalčiausi dalykai – meilė muzikai ir Vakaruose populiarių grupių įrašų klausymas ar drabužių bei šukuosenų madų vaikymasis – yra suvokiami kaip protestas prieš politinę sistemą. Skamba kaip įdomus mokslinės fantastikos trileris? Susipažinkite su tikrais jo herojais – jie vis dar tarp mūsų ir puikiai prisimena tuos laikus.

Kviečiame į dar vieną renginį iš ciklo Laisvės gynėjų dienai atminti. Susitiksime su filmo „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ režisieriumi Raimundu Banioniu ir pagrindinio vaidmens atlikėju Augustu Šaveliu, peržiūrėsime ir patį filmą.
1990 metais sukurtas filmas nukelia žiūrovus į 1972 metų Kauną. Autoriai atskleidžia, kaip gyventa netolimoje, tačiau šiandieniam jaunimui nesuvokiamoje praeityje – sovietiniais metais. Be kasdienių aktualijų, filme minimas Romo Kalantos susideginimas ir protesto prieš tuometinę santvarką demonstracijos. Visa tai – pirmieji laisvės simboliai tuometinėje Lietuvoje. 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktą, kuriame rašoma, kad atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė. Simboliška tai, kad 1991 m. sausį mėginta įvykdyti valstybės perversmą panaudojant Sovietų Sąjungos ginkluotąsias pajėgas, o vasario mėnesį šis R. Banionio filmas atstovavo Lietuvai Berlyno tarptautiniame filmų festivalyje.

Renginys vyks sausio 13 d. 14 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. Konferencijų salėje. Numatoma renginio trukmė – 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas atviras.