Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 8 d.

Dokumentinė paroda „Juozas Urbšys: gyvenimu liudiju istoriją“

Juozas Urbšys (1896–1991) – Lietuvos užsienio reikalų ministras, diplomatas, karininkas, vertėjas.

Tai – iškili asmenybė, kuriai teko lemtis sujungti dvi Lietuvos valstybes: Respubliką, egzistavusią tarpukariu, ir Respubliką, atgimusią Sąjūdžio miniose ir 1991 m. sausio 13-osios barikadose. Sunku pavadinti tą lemtį „laime“, nes tarp tų dviejų šviesos pliūpsnių buvo stojusi ilga ir tamsi naktis – šalta kalėjimo kamera.

J. Urbšio diplomatinis ir kūrybinis palikimas nežuvo. Jis atgulė į saugyklų lentynas. Tikra laimė, kad didžiausia šio archyvo dalis atsidūrė Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Jo fondas – net 563 saugojimo vienetai, visų žanrų ir formų dokumentai.

Artėjantis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis – puiki proga atverti ir pristatyti visuomenei šiuos turtus. Juo labiau kad J. Urbšys buvo „knygos žmogus“, jo dėka ir šiandien galime lietuvių kalba skaityti dešimtis knygų, išverstų iš prancūzų, vokiečių ar rusų kalbų. Daugelis tų knygų – šiandieninės mokyklos programose. Vien tai yra didelis diplomato pasitarnavimas naujajai Lietuvai.

Maloniai kviečiame apsilankyti dokumentinėje parodoje „Juozas Urbšys: gyvenimu liudiju istoriją“. Parodos atidarymas vyks vasario 13 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. atrijuje. Ta proga pristatysime ir Nacionalinės bibliotekos išleistą knygą, kurioje publikuojama beveik du šimtai unikalių J. Urbšio nuotraukų ir su juo susijusių dokumentų.

Renginio organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Parodos partneriai – Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, Centrinis valstybės archyvas, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Juozo Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centras. Įėjimas laisvas.

Paroda veiks iki vasario 26 d. Laukiame jūsų.

Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.