Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 12 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta J. Joyce‘o gyvenimui ir kūrybai skirta paroda

Birželio 9 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka sukvietė modernios literatūros gurmanus – lydint muzikai, čia atidaryta vieno žymiausių airių rašytojo ir poeto Jameso Joyce’o (1882–1941) gyvenimui ir kūrybai skirta paroda.

Į atidarymą atvykusius svečius pasveikino Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Airijos ambasadorius Davidas Noonanas: kalbėta apie filosofinius rašytojo kūrybos aspektus, menininkus, dariusius įtaką jo darbams, J. Joyce’o svarbą šiuolaikinės literatūros raidai. Lankytojai turėjo unikalią progą išgirsti rašytojo mėgstamiausių airiškų dainų. Filosofijos profesorius emeritas, poetas ir muzikantas Franas O’Rourke’as surengė performansą – poezijos skaitymus su gitaros intarpais.

J. Joyce’as – rašytojas, be kurio neįsivaizduojama pasaulio literatūra. Savo knygomis jis užsitikrino vietą literatūros kūrėjų viršūnėje. Šio meno kritikai įrašė jo pavardę į žymiausių pasaulio rašytojų per visą žmonijos istoriją ketvertą – šalia Homero, Dante’es ir Williamo Shakespeare’o. Reikšmingiausias jo romanas „Ulisas“ (1922) – vienas garsiausių XX a. bet kokios meno formos šedevrų. 2001 metais Pasaulinė bibliotekininkų taryba (angl. World Librarian Board) paskelbė geriausių XX a. knygų šimtuką, kuriame įrašytos net trys (!) J. Joyce’o knygos.

Muzika ir dainos užima reikšmingą vietą rašytojo kūryboje. Skaičiuojama, kad jo kūriniuose muzika minima 3 500 kartų. Minimos operų arijos, katalikų liturginės giesmės, miuzikholo dainos ir džiazas, esama šimtai nuorodų į airiškas dainas, tačiau tai vis dar mažai tyrinėta tema.

J. Joyce’o kūrybos gerbėjų netrūksta ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Juolab kad pats autorius paliko daug neatsakytų klausimų. „Aš užminiau tiek daug mįslių bei galvosūkių, kad profesoriai per šimtmečių šimtmečius ginčysis dėl to, ką turėjau omeny, ir tai – vienintelis būdas pasiekti nemirtingumą.“ (James Joyce).

Daugiau renginio akimirkų rasite „Facebook“ paskyroje ›

Paroda laukia lankytojų iki birželio 30 d., V a. atrijuje. Įėjimas atviras.

Organizatoriai – Airijos ambasada Lietuvoje ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.