Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 13 d.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamente – japonų kultūrą ir vaikų pilietiškumą atspindinčios parodos

Birželį kviečiame užsukti į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentą, kuriame skaitytojų, lankytojų ar tiesiog smalsuolių dėmesio laukia dvi parodos.

Kultūros projekto „WABI-SABI tobulumas netobulume“ kūrybinių darbų paroda

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras kartu su Japonijos ambasada Lietuvoje organizavo nacionalinį, pusę metų vykusį Japonijos menų ir kultūros projektą „WABI-SABI tobulumas netobulume“.

Šis projektas kvietė Lietuvos moksleivius susipažinti su Japonijos kultūra, kuriant įvairiomis Japonijos meno raiškos formomis. Projekte dalyvavo pavieniai moksleiviai arba vaikų ir jaunimo formaliojo bei neformaliojo ugdymo įstaigų pedagogai su savo ugdytiniais. Projekto dalyviai siekė atskleisti netobulų dalykų tobulumą, pasitelkdami įvairias Japonijos meno raiškos formas: anime, manga, haiku, kokeši, sumi-e ir kaligrafiją. Projektas sulaukė daugiau kaip 300 dalyvių kūrybinių darbų. Jais ir kviečiame pasigėrėti Nacionalinėje bibliotekoje surengtoje parodoje.

Parodą rengia Nacionalinė biblioteka, Lietuvos vaikų ir jaunimo centras bei Japonijos ambasada Lietuvoje.


Vaikų darželių tinklo „Taškius“ keliaujanti paroda „Dovana Lietuvai ir pasauliui“

Šios keliaujančios parodos idėja gimė dalyvaujant tarptautiniame „Erasmus+“ projekte „Demokratija darželyje“. Drauge su vaikų piešiniais, keliaujančiais po įvairias erdves, sklinda ir mažųjų kūrėjų mintys, skirtos Lietuvai ir pasauliui. Birželį paroda užklydo ir į Nacionalinę biblioteką.

Įprasta manyti, kad demokratija, tolerancija, lygios teisės – temos, skirtos suaugusiųjų diskusijoms, o vaikams šie dalykai lyg ir per sunkiai suvokiami ar net nuobodūs. Parodos rengėjai nusprendė šį mitą paneigti. Jie tiki, kad tik nuo mažų dienų supažindindami vaikus su minėtomis sąvokomis, kalbėdami, diskutuodami, veikdami drauge užauginsime demokratišką, tolerantišką, žinančią savo teises ir pareigas, mokančią jomis naudotis, empatišką visuomenę.

Parodoje eksponuojami vaikų piešiniai puikiai atspindi ir perteikia emocijas, santykį su aplinka, draugais, tėvais. Mes jau galime sakyti, kad demokratija prasideda darželyje, o kur ji prasideda jums?

Parodą rengia Nacionalinė biblioteka ir vaikų darželių tinklas „Taškius“.


Tiek vizualiai, tiek kultūriškai spalvingos ekspozicijos atviros lankytojams iki birželio 30 d.