Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 14 d.

Rugsėjo 21 ir 23 d.: J. Leikaitės kūrybos vakarai vaikams, suaugusiesiems ir kurčiųjų bendruomenei

Nacionalinė biblioteka siūlo pasinerti į animacijos magiją. „Kiekvienas animatorius yra magas, o animacija – mistika, t. y. neegzistuojančio pasaulio, svajonių ir vizijų fiksavimas, – sako garsi Lietuvos animatorė Jūratė Leikaitė. – Pradėdama kurti filmą jaučiuosi neįprastai, nes nežinau, kas laukia – buriu, kuriu...“ Kviečiame atvykti į vieną iš dviejų J. Leikaitės kūrybos vakarų ir susipažinti su jos veiklą lydinčiais burtažodžiais.

Tikriausiai animacija nebūtų tokia kerinti, jei jos kūrimo nelydėtų dedamų pastangų gausa. „Darbo labai daug. Vos penkias minutes trunkantis filmas kuriamas beveik metus ar dvejus. Ilgai trunka fonų, dekoracijų, animacinių scenų piešimas, tvarkymas kompiuteriu“, – mintimis dalijasi kūrėja.

Didžiąją savo filmų dalį sukūrusi Lietuvos kino studijoje, dirbusi ir namuose, šiuo metu Jūratė yra studijos „Filmų štrichai“ prodiuserė. Režisierė kuria filmus įvairaus amžiaus vaikams ir suaugusiesiems. Už animacinius filmus „Margučių rytas“ ir „Taip Laima lėmė“ J. Leikaitė dukart apdovanota kino ir televizijos kino įvertinimu „Sidabrinė gervė“. Autorės filmai apkeliavo daugybę tarptautinių animacijos festivalių.

Režisierė yra išleidusi DVD lietuviškų animacinių ir dokumentinių filmų rinkinius: „Mažosios pasakėlės“, „Lietuvių šventės ir sakmės“, „Sakmės apie laumes“, „Šokančios Vilniaus verbos“. Taip pat skaitmeninių vaizdo diskų filmų rinkinį kurtiesiems „Etnografinė animacija“, supažindinantį su lietuvių liaudies papročiais ir tradicijomis bei lietuviška animacija.

Siūlome susitikimų ir animacijos peržiūrų programą, atskleidžiančią margą J. Leikaitės kūrybą.


RENGINIŲ PROGRAMA

Rugsėjo 21 d.

14 val. – kino seansas ir susitikimas, skirti Pasaulinei kurčiųjų dienai

1951 m. Tarptautinė kurčiųjų federacija paskutinį rugsėjo sekmadienį paskelbė Pasauline kurčiųjų diena. Ja skatinama spręsti kurčiųjų integracijos į visuomenę problemas. Kviečiame į specialų kino seansą, per kurį J. Leikaitės filmai bus demonstruojami su vertimu į gestų kalbą.

Rodysime filmų rinkinį kurtiesiems „Etnografinė animacija“, vyks režisierės susitikimas su kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų bendruomene, autorė pristatys ir savo knygas.

16 val. – kino seansas vaikams

J. Leikaitės animacinių filmų retrospektyva iš skaitmeninių vaizdo diskų „Mažosios pasakėlės“, „Šventės ir sakmės“, „Sakmės apie laumes“.

18 val. – J. Leikaitės knygos „Lietuvos gėlės“ pristatymas

Tai ketvirtoji dailininkės J. Leikaitės knyga iš serijos „Meno terapija laisvalaikiui“.

Mūsų darželiuose auga margos gėlės, puošiančios aplinką, teikiančios džiaugsmo akims ir sielai. Ar visas jas pažįstate? Daugelis gėlių turi gydomųjų savybių, yra naudojamos prieskoniams. Knygoje „Lietuvos gėlės“ rasite ne tik mūsų šalies gėlių ir augalų piešinius, bet ir trumpus jų aprašymus. Galėsite piešinius nuspalvinti patys, o iškirpę įsirėminti. Knygoje rasite skirtukų ir atvirukų puslapius, galėsite sukurti savo gėlių kompozicijas. Norintys turėti šią knygelę namuose per renginį galės ją įsigyti su nuolaida.


Rugsėjo 23 d.

11 val. – kino seansas, skirtas Pasaulinei kurčiųjų dienai (kartojama)

Filmų rinkinys kurtiesiems „Etnografinė animacija“.

12 val. – kino seansas vaikams (kartojama)

J. Leikaitės animacinių filmų retrospektyva iš skaitmeninių vaizdo diskų „Mažosios pasakėlės“, „Šventės ir sakmės“, „Sakmės apie laumes“.


Trumpai apie renginius

Data rugsėjo 21 ir 23 d.
Laikas rugsėjo 21 d. – 14, 16 ir 18 val.; rugsėjo 23 d. – 11 ir 12 val.
Vieta Kino salė, V a.
Dalyvavimas pavieniams asmenims įėjimas laisvas; norinčius atvykti grupėmis prašome teirautis tel. (8 5) 239 8677
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›