Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 14 d.

Rugsėjo 23 ir 30 d.: pažintis su Rytų kultūra kino juostoje

Pažinimas – it namas su daug langų. Kuo daugiau jų atveri, tuo daugiau vidun patenka šviesos. Nacionalinės bibliotekos saugomais ištekliais galima sėkmingai pralupti daug sunkių langinių – net ir į tolimas kultūras. Rugpjūtį atsisveikinę su didžiulio žiūrovų susidomėjimo sulaukusiu Izraelio kino ciklu, norime sukauptu geru dalytis toliau. Kviečiame atvykti į dokumentinių filmų apie Korėjos menus ir žymiąją kinų operą peržiūras. Šviesa kris iš Rytų…

Atkreipiame dėmesį, kad filmai bus demonstruojami anglų kalba.


PROGRAMA

Rugsėjo 23 d., 14 val.

Korėjos menai ir rankdarbiai

Vaizdingą pažintį su Pietų Korėja pradedame ankstyvojo Korėjos meno apžvalga, dokumentiniu filmu „Tradicinio Korėjos meno grožis“ (angl. The Beauty of Traditional Korean Arts) iš Korėjos fondo Nacionalinei bibliotekai dovanotos kolekcijos.

Korėjos pusiasalio senųjų laikų gyventojų menas ir rankdarbiai dažniausiai siejami su Kinijos ir Japonijos estetinėmis koncepcijomis, motyvais, metodais ir formomis. Tačiau ilgainiui korėjiečiai sukūrė savitą stilių. Korėjos tradicinio meno grožio paslaptis ir jo kūrėjų bene svarbiausia ir ypač ryški savybė yra paprastumas, spontaniškumas ir visur prasiskverbianti harmonija su gamta. Šių kraštų kūryboje gamta suvokiama kaip paprasta, bet kartu ir neprilygstama.

Tapyba, kaligrafija, dekoratyviniai vaizduojamieji menai, keramika, skulptūra – korėjiečių dailininkai labai vertino ir pačių žaliavų (kaip kad mediena) grožį ir siekė jį išryšinti, pratęsti, išgauti kreives ir figūras ne suteikiant naujas, o sekant pačios medžiagos ar tam tikros terpės savybėmis.

Trukmė – 40 min.

Filmą parengė ir kuravo Korėjos fondas, bendradarbiaudamas su „Arirang TV“


Rugsėjo 30 d., 14 val.

Tradicinės kinų operos apžvalga

Pristatome Tradicinės kinų operos studiją (angl. A View of Traditional Chinese Opera), atstovaujančią filmų kolekcijai, kurią Kinijos Liaudies Respublikos ambasada dovanojo Nacionalinei bibliotekai.

Šis filmas siekia padėti žiūrovams geriau suprasti ir įvertinti bene ankstyviausią dramos meno sritį. Apžvelgiama operos istorija nuo seniausių laikų – šį žanrą Kinijos žmonės ypač vertina jau tūkstančius metų.

Dokumentinėje juostoje taip pat analizuojami esminiai Kinijos teatro meno elementai ir teorijos bei pateikiamas išsamus žvilgsnis į kinų teatro ištakas, tipus, mokyklas, atlikimo, muzikos, šokio ir vaidmenų ypatumus.

Trukmė – 40 min.

Filmą parengė Kinijos kultūrinių mainų centras su Kinijos Liaudies Respublikos kultūros ministerijos Užsienio ryšių skyriumi.


Trumpai apie peržiūras

Data rugsėjo 23 ir 30 d.
Laikas 14 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 40 min.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami;
filmai bus demonstruojami anglų kalba