Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 3 d.

Sausio 25 d. – gegužės 3 d.: Ukrainos kinas Nacionalinėje bibliotekoje

Praėjo ketveri metai nuo kaimyninės šalies – Lietuvos bičiulės Ukrainos reikšmingo virsmo. Vasario mėnesį iš Maidano aikštės Kijeve buvo paskelbta apie tautos valią tapti demokratine Europos šalimi. Gimė naujas – orus, atsakingas, pilietiškas – Ukrainos žmogus (ukr. людина), siekiantis kurti naują valstybę, grįstą laisvės ir demokratijos vertybėmis. Kas buvo po Maidano? Kaip sekasi Ukrainos žmonėms šiandien? Kokie jie – modernūs ukrainiečiai? Apie tai emocionaliai, skausmingai ir atvirai pasakojama penkiuose jaunų ir ambicingų režisierių filmuose, kuriuos rodysime Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Nepriklausomų Ukrainos kūrėjų tikslas ­– atkreipti Rytų ir Vakarų Europos dėmesį į probleminių Ukrainos regionų gyventojus: vaikus, mokytojus, civilius ir karius savanorius. Padėti šiems žmonėms būti išgirstiems, rasti vietą naujoje realybėje, sukurti naują erdvę bendram dialogui. Taip pat suvienyti susiskaldžiusią Ukrainos visuomenę pasitelkiant naująsias medijas. Kino peržiūrų metu organizuosime tiesiogines transliacijas su Ukraina. Kviečiame dalyvauti.

Dėmesio! Filmai bus rodomi rusų / ukrainiečių kalbomis su angliškais subtitrais.

Sausio 25 d.: „Nematomas batalionas“, rež. Svitlana Lischynska, Alina Horlova, Iryna Cilyk    

Daugiau socialiniame tinkle „Facebook“ 

„Nematomas batalionas“ – tai dokumentinis almanachas apie moteris, įsitraukusias į karą Rytų Ukrainoje. Tai yra pirmasis ukrainietiškas moterų režisierių sukurtas dokumentinis filmas apie kariaujančias dailiosios lyties atstoves. Filme pasakojamos šešios istorijos apie moteris, kurios šiuo metu tarnauja armijoje arba praeityje dalyvavo vykdant antiteroristinę operaciją. Pagrindinės filmo herojės: Olena Bilozerska, Oksana Yakubova, Andriana Susak, Daria Zubenko, Julia Paevska, Julia Matvienko.

Renginyje dalyvaus filmo režisierė Svitlana Lischynska, renginį ves žurnalistas ir politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Vasario 8 d.: „Kur mūsų namai“, rež. Anna Korzh, Olena Kosinova, Anna Lysun

Daugiau socialiniame tinkle „Facebook“

Namai yra ta vieta, kurioje tarp žmogaus sielos ir žemės užsimezga magiškas ryšys. Tai nebūtinai turi būti ta vieta, kurioje esi gimęs, tačiau tai neabejotinai yra laisve alsuojanti žemė, dėl kurios verta rizikuoti savo gyvybe. Dokumentinis almanachas „Kur mūsų namai“ – tai trys trumpi jaunų Ukrainos režisierių sukurti filmai, kuriuose pasakojama apie meilę tėvynei ir pasiryžimą už ją kovoti.

Filmo kūrėjos, 2006 m. baigusios režisūros bakalauro studijas, taip pat prisidėjo kuriant almanachą apie revoliuciją Ukrainoje „Juodoji Maidano knyga“. Filmo režisierės priklauso organizacijai „Šiuolaikinis Ukrainos kinas“.

Kovo 6 d.: „Trys dienos Donecko oro uoste“, rež. Vasil Gagarin 

Daugiau socialiniame tinkle „Facebook“ 

Filmas pastatytas remiantis dokumentine medžiaga, nufilmuota 2014 m. spalio mėnesį vykstant mūšiams dėl Donecko oro uosto. Tarp pagrindinių filmo veikėjų galime išvysti Nikolajevo miesto 79-osios aeromobilios brigados parašiutininkus, sutiksime ir kovotoją, žinomą Maršalo slapyvardžiu, kuris aktyviai dalyvavo ginant oro uostą nuo Rusijos smogikų būrių.

Renginyje dalyvaus dokumentinio filmo pagrindinis herojus Oleksandr Tereščenko.

Balandžio 3 d.: „Bohdano laimė“, rež. Larysa Artiugina, Alexandra Chuprina, Ivan Bannikov

Daugiau socialiniame tinkle „Facebook“ 

Šis filmas pasakoja apie tai, kaip tokie paprasti dalykai kaip šypsena, geras žodis ir nuoširdus bendravimas padeda sulaužyti visus stereotipus, pelnyti pasitikėjimą ir užmegzti draugystę.

Larysa Artiugina – režisierė, NVO „Naujasis Donbasas“ projektų vadovė. Nacionalinėje bibliotekoje, pernai minint Ukrainos nepriklausomybės dieną, buvo surengtas susitikimas su autore ir filmo kūrybine grupe. Tuomet žiūrėjome L. Artiuginos režisuotą filmą „Kaip mes tapome savanoriais“.

Alexandra Chuprina – filmų kūrėja, savanoriškai prisidėjusi prie subombarduotos mokyklos atstatymo darbų, čia ji ir susidraugavo su filmo herojumi Bogdanu. Ivanas Bannikovas – režisierius, montuotojas.

Nacionalinėje bibliotekoje vyksiančiame filmo pristatyme dalyvaus režisierė Larysa Artiugina. Vyks tiesioginė transliacija iš Ukrainos Nikolajevkos miestelio mokyklos, kurioje buvo filmuojamas šis filmas ir mokosi filmo herojus Bohdanas.

Gegužės 3 d.: „Krymas: įvykių kronika“, rež. Kostiantin Kliatskin

Daugiau socialiniame tinkle „Facebook“ 

Šiame filme pasakojama apie karininkus, kareivius ir jūreivius, kurie 2014 m. vasario–kovo mėnesiais vykusioje kovoje dėl Krymo išvadavimo išliko ištikimi savo priesaikai tarnauti Ukrainos žmonėms. Tai istorija apie tuos, kurie nesusigundė Rusijos pajėgų vadų pažadais, apie tuos, kurie susidūrė su bandymu įbauginti jų šeimas, itin agresyviu informacinio karo spaudimu ir bendražygių išdavyste.

Šis visametražis filmas yra režisieriaus Kostiantino Kliatskino debiutas.

Pristatyme dalyvaus filmo herojus, Ukrainos armijos karininkas Aleksandras Gončiarovas (Александр Гончаров), dalyvavęs mūšiuose prieš Krymo aneksiją.

Trumpai apie filmus

Data
Laikas
Vieta
Filmas
Sausio 25 d. 
18 val. Konferencijų salė, V a. „Nematomas batalionas“, rež. Svitlana Lischynska, Alina Horlova, Iryna Cilyk
Vasario 8 d. 18 val. Konferencijų salė, V a.

„Kur mūsų namai“, rež. Anna Korzh, Olena Kosinova, Anna Lysun   

Kovo 6 d. 18 val. Konferencijų salė, V a.

„Trys dienos Donecko oro uoste“, rež. Vasil Gagarin

Balandžio 3 d. 18 val. Konferencijų salė, V a. „Bohdano laimė“, rež. Larysa Artiugina, Alexandra Chuprina, Ivan Bannikov
Gegužės 3 d. 18 val. Konferencijų salė, V a. „Krymas: įvykių kronika“, rež. Kostiantin Kliatskin