Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 27 d.

Kovo 27 d.: žurnalo „Muzikos barai“ naujo numerio sutiktuvės

Gloria Lietuvai – taip galima pavadinti pirmojo 2018 metų „Muzikos barų“ numerio leitmotyvu tapusią meilės, pasididžiavimo gimtuoju kraštu ir savo valstybe temą. Apie visas naujojo „Muzikos barų“ numerio temas galėsime pakalbėti ir padiskutuoti su žurnalo autoriais ir leidėjais Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Numerį lydi Kauno valstybinio choro įdainuotų brangiausių patriotinių dainų kompaktinė plokštelė „Lietuva brangi“. Nuo Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ iki Stasio Šimkaus ir Juozo Naujalio dainų. Šiuo muzikiniu pasažu minime ir nuo pirmųjų dienų Kauno valstybiniam chorui vadovavusio meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Petro Bingelio sukaktį. Alinos Ramanauskienės ir Giedriaus Prunskaus kalbintas, maestro atskleidžia ir tai, kas apibendrinant išgyventas dienas džiugina, ir tai kas kelia nerimą.

Choro magijos temą tęsia ir žvilgsnis į ką tik pasirodžiusią Linos Dumbliauskaitės-Jukonienės knygą, skirtą vyrų choro „Aidas“ kūrybinio kelio vingiams. O praeities įdomybes iš Lietuvos archyvų traukia Darius Kučinskas, pristatantis muziką pianolai ir lietuviškus ritinėlius.

Sukakčių sraute – 20-metį scenoje minintis akordeonų orkestras „Consona“, ir dvigubai daugiau – 40 metų drauge muzikuojantys, 2017 metų Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatai „Armonas-Uss duo“ – pianistė Irena Uss-Armonienė ir violončelininkas Rimantas Armonas.

Pasakojame ir apie „Muzikos barų“ žurnalo leidybos 20-mečio iškilmes. Renginiu „Brangiau už gyvenimą“ Nacionalinėje bibliotekoje prasidėjusi Lietuvos muzikų bendruomenės ir bibliotekos bičiulystė tęsėsi leidinio sukakties minėjimu ir, esame tikri, toliau plėtosis įvairių renginių forma visus šiuos metus, skirtus atkurtos Lietuvos šimtmečiui. Žurnalo leidybos jubiliejinei sukakčiai prisiminti ir Paulinos Liubarskytės pokalbis su intensyviai 1998–1999 metais šiuolaikinės muzikos temomis rašiusiu kompozitoriumi Mindaugu Urbaičiu.

Kauno muzikinio gyvenimo įspūdžiais ir netikėtomis pažintimis dalinasi Edita Grudzinskaitė, o klaipėdietį Vaikų operos studijos prie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovą Vytautą Valį pristato Sandra Žemaitytė. Muzikinio gyvenimo kroniką šį kartą apžvelgia Daiva Tamošaitytė, Remigijus Vitkauskas, Kotryna Lukošiūtė ir Audronė Žiūraitytė. Netikėtais muzikos rakursais dalinasi smuikininkė Giedrė Žarėnaitė, muzikologė Lina Navickaitė-Martinelli ir Agnė Sabulytė – nuo antrojo smuiko kvartete iki tango!

Pristatyme dalyvaus muzikologai Darius Kučinskas, Jūratė Petrikaitė, Irina Akramavičiūtė, Edita Kiznienė, Lina Dumbliauskaitė, Lina Navickaitė-Martinelli, Rasa Murauskaitė, altininkas Remigijus Vitkauskas, smuikininkė Gintarė Žarėnaitė, dainininkė Agnė Sabulytė. Vakarą ves Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė, kompozitorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

Susitikime Nacionalinėje bibliotekoje.

Trumpai apie renginį

Data kovo 27 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Trukmė 1.30 val.
Organizatoriai Lietuvos muzikų sąjunga, „Muzikos barai“, Nacionalinė biblioteka
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“