Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 22 d.

Gegužės 22 d.: „Darnūs namai“

Gegužės 22 d. 14 val. Lietuvos viešosiose bibliotekose vyks tiesioginė transliacija iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Laidos metu bus pristatytas didelės aprėpties projektas „Darnūs namai“, skatinantis atsakingą vartojimą. Aplinkos ministerijos ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos specialistai dalinsis naudingais patarimais su gyventojais ir verslo atstovais, atsakys į žiūrovų klausimus apie aplinkosaugą.

Transliaciją stebintiems viešųjų bibliotekų lankytojams Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiūtė pateiks įdomios informacijos apie aplinkosaugą ir situaciją Lietuvoje, pristatys naujausių tyrimų duomenis, papasakos apie Aplinkos ministerijos įgyvendinamus projektus, skirtus plačiajai visuomenei. 

„Tikimės, kad antradienio popietę į viešąsias bibliotekas susirinks daug žmonių ir mūsų interaktyvi laida paskatins juos labiau rūpintis aplinka, rūšiuoti atliekas, vartoti atsakingai, o pristatytas namas ant ratų pateiks puikių pavyzdžių, kaip nebenaudojamus rakandus paversti naujais, vertingais daiktais“, – sako A. Bagočiūtė.    

Transliacijos metu projekto koordinatorė Rūta Undro papasakos, kaip įgyvendinant projektą „Darnūs namai“ nuo gegužės 1 d. po Lietuvą keliauja unikalus namas ant ratų, įrengtas iš senų, perdarytų ir atnaujintų daiktų. Jis apsilankys 60-yje Lietuvos savivaldybių ir 120 vietovių. Į ekspoziciją užsukę gyventojai turi galimybę pamatyti ne tik mobilųjį namą ant ratų, bet ir pasisemti naujų idėjų, kaip kūrybingai iš turimų nereikalingų sendaikčių susikurti naują, įdomų namų interjerą. Taip pat vyksta kūrybinės dirbtuvės, interaktyvūs žaidimai. Savo žinias aplinkosaugos srityje galima pasitikrinti viktorinoje, dalyvauti diskusijose, pamatyti įdomią instaliaciją, sužinoti, kaip darnaus verslo principus diegia įvairios šalies įmonės, kaip žinomi žmonės savo kasdienybėje laikosi darnaus gyvenimo principų.

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos meninės veiklos organizatorius ir vienas iš namo ant ratų interjero kūrėjas Jaroslavas Daveiko transliacijos metu pasidalins savo patirtimi, kaip buvo kuriamas unikalus namas, kokie seni daiktai virto naujais. Jis pademonstruos ir keletą filmukų, kuriuose užfiksuota, kaip kolegijos studentai ir dėstytojai iš seno lagamino sumeistravo staliuką, iš krovininių padėklų – sofą, iš nebenaudojamų arbatinukų – šviestuvus.

Atėję į artimiausią biblioteką gyventojai galės tiesiogiai internetu užduoti klausimus laidos dalyviams. Transliacijos pabaigoje bus išrinkti ir apdovanoti žiūrovai, pateikę įdomiausius klausimus.

Transliaciją galite stebėti ir savo kompiuteryje ar mobiliuosiuose prietaisuose paspaudę šią nuorodą - youtu.be/yy1MVUJhLf4

Lietuvos gyventojams aktuali informacija apie aplinkosaugos projektą „Darnūs namai“ ir namo ant ratų kelionių po Lietuvą tvarkaraštis yra socialiniame tinkle facebook.com/projektas.darnus.namai/.

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.