Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 22 d.

Lietuvos bibliotekų IT specialistai pasidalijo patirtimi seminare

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mokymų ir poilsio bazėje Pakretuonėje (Švenčionių r.) gegužės 17–18 d. buvo surengtas Lietuvos viešųjų bibliotekų IT specialistų patirties dalijimosi seminaras. Jame pranešimus skaitė ne tik Nacionalinės bibliotekos specialistai, bet ir kviesti ekspertai iš kitų įmonių. Šio seminaro tikslas – pristatyti projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“, kitus Nacionalinės bibliotekos įgyvendinamus projektus, finansuojamus 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Taip pat analizuotas Bendrasis duomenų saugos reglamentas žvelgiant iš IT perspektyvos ir kiti klausimai, susiję su IT infrastruktūros sauga bei valdymu. Daugiau nei 40 viešųjų bibliotekų IT specialistų iš visos Lietuvos aktyviai dalijosi patirtimi, įsitraukė į jiems aktualias diskusijas.

Įgyvendinant projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ ketinama atnaujinti kompiuterinę ir programinę įrangą daugiau nei 1200 viešosios interneto prieigos taškų, esančių viešosiose bibliotekose. Be to, planuojama, kad regionų centruose įsikūrusios bibliotekos turės galimybę savo lankytojams pasiūlyti tokių technologijų, kurių gyventojai dar neturi: bus sukurta naujų darbo vietų, pritaikytų darbui su vaizdo, garso ir grafine medžiaga, bibliotekos bus aprūpintos inžinerinius gebėjimus lavinančiais konstruktoriais, naujausiais robotikos rinkiniais, virtualiosios realybės ir kitais įrenginiais. Taip pat numatoma apmokyti naudotis įranga apie 3 tūkstančius viešųjų bibliotekų darbuotojų, modernizuoti lankytojų, kurie naudojasi viešomis kompiuterizuotomis darbo vietomis bibliotekose, registravimo ir statistikos sistemą. Viešosiose bibliotekose gyventojams bus suteiktos galimybės naudotis spartesniu nei 30 Mb/s interneto ryšiu.

Projekto „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ partnerė – Kultūros ministerija. Projekto vertė – 10,7 mln. Eurų, jis įgyvendinamas 2018–2020 metais.