Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 3 d.

Spalio 3 d.: diskusija „Ar verta keisti Konstituciją dėl dvigubos pilietybės?“

Dvigubos pilietybės įteisinimo klausimas pastaraisiais metais sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio ir palaikymo. Dvigubos pilietybės įteisinimas įvardintas kaip viena „Idėjų Lietuvai“, o globalią Lietuvos diasporą vienijanti Pasaulio lietuvių bendruomenė pilietybės išsaugojimą nurodo kaip strateginį tikslą. 

Kartu dvigubos pilietybės klausimas kelia ir nemažai rūpesčių – visų pirma, dėl tam reikalingų Lietuvos Respublikos Konstitucijos pataisų. Konstitucingumo klausimų kelia ir iniciatyva dvigubą pilietybę įteisinti referendumu ir su ja susijusia Referendumo įstatymo pataisa. Pasak ekspertų, tokios iniciatyvos nuleistų kartelę referendumui dėl dvigubos pilietybės. Ir, nors Prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo šią Seimo priimtą įstatymo pataisą kaip antikonstitucinę, Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dar rugpjūtį tvirtino, kad „referendumas bus vienareikšmiškai surengtas“.

Tokiame kontekste visuomenės grupė „Už Konstituciją“ kviečia konstitucinių klausimų ekspertus, Lietuvos politikus ir visuomenę aptarti jautrius klausimus dėl dvigubos pilietybės ir Konstitucijos. Renginyje bus keliamas klausimas – ar verta keisti Konstituciją dėl dvigubos pilietybės? 

Diskusijoje pakviesti dalyvauti šie ekspertai: Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto profesorius Vytautas Ališauskas, Vytauto Didžiojo universiteto Istorijos katedros profesorius Egidijus Aleksandravičius, Mykolo Romerio universiteto profesorius, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Jogilė Ulinskaitė. Ekspertų sesiją moderuos portalo 15min.lt aktualijų žurnalistas Paulius Gritėnas.

Politikų sesijoje dalyvaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Lietuvos socialdemokratų partijos narys Julius Sabatauskas. Politikų diskusijai vadovaus Bernardas Gailius, visuomeninės grupės „Už Konstituciją“ steigėjas.

Transliaciją galėsite stebėti internetu (per mobiliuosius įrenginius arba kompiuterius) tiesiogiai nurodytu laiku.

Trumpai apie renginį

Data spalio 3 d.
Laikas 15 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 3,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“