Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 31 d.

Spalio 17, 24, 31 d.: Stanislovo Žvirgždo paskaitos apie fotografiją

Nuo spalio 17 d. į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką grįžta Stanislovas Žvirgždas. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotografijos istorijos tyrinėtojas, fotografas S. Žvirgždas skaitys dvylikos paskaitų ciklą, skirtą įvairiems Lietuvos fotografijos istorijos aspektams. Susitikimuose bus pasakojama ir rodomos fotografijos šiomis temomis: Lietuvos fotografija Pirmojo pasaulinio karo metais, mūsų miestelių fotografai, fotografija nelaisvėje (okupacijos, tremtys, pasipriešinimas), partizanų karo fotografijos, Lietuvos moterys  ̶  fotografės, Lietuvos fotografai  ̶  keliautojai, fotografija Lietuvos dvaruose, Lietuvos turgų fotografijos nuo Juozapo Čechavičiaus iki Aleksandro Macijausko, fotografijos manipuliacijos montažai, falsifikatai ir kt. Fotografas ir fotografijos istorijos tyrinėtojas S. Žvirgždas pristatys ir didžiuosius Lietuvos fotografus, jų kūrybą. Renginiuose bus parodyta per 1600 fotografijų ir kitų vaizdų.

Spalio 17 d. – Lietuvos fotografija Pirmojo pasaulinio karo metais

Paskaita skirta Pirmojo pasaulinio karo metų fotografijoms, atvirukams ir leidiniams. Be to, rodomi du reportažai apie marmelado gamybą Vilniuje ir apie vištienos konservų gamybą Panevėžyje. Tokie reportažai Lietuvoje buvo padaryti pirmą kartą. Įdomios fotografijos ir apie angliadegius. Paskaitoje demonstruojamos 154 iliustracijos.

Spalio 24 d. – Mūsų miestelių fotografai

Paskaitoje pasakojama apie mažų Lietuvos miestelių (Biržų, Vabalninko, Kupiškio, Veliuonos ir kt.) fotografus ir pateikiamos jų fotografijos. Bus demonstruojamos 162 iliustracijos.

Spalio 31 d. – Fotografija nelaisvėje (okupacijos, tremtys, pasipriešinimas)

Paskaita skirta fotografams, kurie fotografavo sunkiomis nelaisvės sąlygomis, pradedant 1863 m. sukilimo vaizdais ir baigiant Sibiro tremties fotografijomis. Demonstruojamos ir šešios fotografijos, aptiktos Sibiro tremtinio kape. Paskaitoje pateikiamos 159  iliustracijos.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Laukiame visų fotografijos entuziastų.

Trumpai apie spalio mėnesio paskaitas

Data spalio 17, 24, 31 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas