Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 8 d.

Lapkričio 8 d.: vieša diskusija „Gyventi perkaitusiame pasaulyje“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į viešą diskusiją su prof. Thomasu Hyllandu Eriksenu. Pokalbio tema – gyvenimas perkaitusiame pasaulyje. Kokią Europą XXI amžiuje nori kurti perkaitusiame pasaulyje gyvenantys „lego kubelių žmonės“? Ar šiems globalaus ir nuolat skubančio bei kintančio pasaulio vaikams svarbi istorija ir atmintis, Europos kultūros paveldas, tradicijos bei jų išsaugojimas? O gal perkaitusio pasaulio gyventojams šios kategorijos yra nieko nereiškiantys žodžiai, todėl mus iš tiesų vienija tik, kaip sako viena reklama, „alus ir pergalės“?

Th. H. Eriksenas – Oslo universiteto antropologijos profesorius, kurio tyrinėjimo laukas – identitetas, nacionalizmas, globalizacija, migracija, žmogaus teisės. Jis nuolat rašo apie (post)modernybės pasaulį ir žmogaus vietą jame. Dar viena tyrimų sfera, į kurią gilindamasis Th. H. Eriksenas publikuoja savo  straipsnius ir knygas, yra globalizacijos procesas ir jo pasekmės.

Mes gyvename pasaulyje, kuriame daug dalykų kinta itin greitai. Norvegų antropologas Th. H. Eriksenas, tyrinėdamas šiuolaikybę, pasiūlė metaforą, labai tiksliai apibūdinančią mūsų būklę ir savijautą, – „perkaitęs pasaulis“, pabrėždamas ne tik kiekybines jo ypatybes („visko yra labai daug“), bet ir atkreipdamas dėmesį į kokybinius šio pasaulio bruožus (kurie esmingai skiriasi nuo, tarkim, XIX ar XX amžiaus Vakarų visuomenių kurtos socialinės, ekonominės, kultūrinės realybės) ir jo nevienareikšmį poveikį mums – individualių ir kolektyvinių tapatybių destabilizavimą. Bandydamas nusakyti XXI amžiaus žmogaus savivoką ir elgseną Th. H. Eriksenas yra pavartojęs dar vieną puikią, kaip mat prigijusią metaforą, – „lego kubelių žmogus“, kurio viena pagrindinių savybių – nepastovumas ir nesibaigiančios savęs paieškos, vis iš naujo kuriant asmenybinę tapatybę iš įvairių sudedamųjų dalių – filosofinių idėjų, religinių postulatų, popkultūros pasaulio simbolių etc.

Diskusiją moderuos istorikas doc. dr. Aurimas Švedas. Renginys vyks anglų ir lietuvių kalbomis (su sinchroniniu vertimu).

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 8 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas maloniai prašome registruotis čia iki lapkričio 7 d.
Organizatoriai VšĮ Atviros Lietuvos fondas, kartu su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“