Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 15 d.

Paroda „Atspindžiai suskilusiame veidrodyje“

Lapkričio 13 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, skambant Arkadijaus Gotesmano pirmą kartą grotam kūriniui „Perkusininko kostiumas“, buvo atidaryta paroda „Atspindžiai suskilusiame veidrodyje“. Parodos tikslas – atskleisti turtingą tarpukario Lietuvos žydų gyvenimą: parodyti, kokia buvo socialinės rūpybos ir medicinos sistema, švietimo ir ugdymo institucijos, pristatyti meną, mokslą ir literatūrą, svarbią šių bendruomenių vietą tarptautiniame žydų kultūros kontekste, tuo pat metu pabrėžiant, kad visa tai rekonstruoti galime, deja, tik fragmentiškai.

Parodą atidariusios Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorės Jolantos Budriūnienės žodžiais,  „ši paroda, kaip ir buvusios anksčiau, ir numatomos ateityje, yra ilgos ir garbingos Lietuvos žydų istorijos knygos puslapiai. Pristatydami naują parodą, mes savo lankytojams tarsi atverčiame vis naują jos skyrių. Šią vasarą viešėdamas Lietuvoje ir mūsų bibliotekoje Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, kalbėdamas apie Lietuvos žydų istoriją, pažymėjo, kad tai buvo galingas, turtingas pasaulis. Buvo – ir nebėra. Turim saugoti jo dokumentinį atminimą. O saugoti –  tai yra ir suvokti jo prasmę, ir dalintis ta žinia su visais.“

Parodą parengė Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centras, glaudžiai bendradarbiaudamas su bibliotekos restauratorių komanda ir kūrybiškai dirbančiais parodų rengėjais. Esame dėkingi Lietuvos kultūros ministerijai už paramą, o Užsienio reikalų ministerijai už idėją ir kvietimą rengti šią parodą.

Renginys sulaukė išskirtinio visuomenės susidomėjimo: atidarymo dieną parodą aplankė tokie garbūs svečiai kaip Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, nepaprastasis ir įgaliotasis Izraelio valstybės ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.

Paroda eksponuojama Nacionalinėje bibliotekoje, V aukšte. Apžiūrėti ją galima iki gruodžio 5 dienos.

Lapkričio 22 d. ir gruodžio 4 d. 17 val. organizuojame ekskursijas po parodą. Kviečiame registruotis Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Daugiau nuotraukų ›