Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 7 d.

Nacionalinės bibliotekos darbuotojų stažuotė Nyderlanduose

Lapkričio 16–29 d. dvi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojos – mokslinė sekretorė Alma Masevičienė ir Paslaugų departamento Informacinio aprūpinimo skyriaus vyriausioji bibliografė Marija Pečiulytė – viešėjo Nyderlanduose. Šis vizitas vyko įgyvendinant Europos Sąjungos „Erasmus+“ programos finansuojamą projektą „Medijų raštingumo ugdymas atsakingam pilietiškumui“.

Nacionalinės bibliotekos darbuotojos lankėsi Kenemervardo viešojoje bibliotekoje, kurios centrinė biblioteka įsikūrusi Alkmaro mieste.

Darbuotojos susitiko su Kenemervardo viešosios bibliotekos darbuotojais, atsakingais už medijų ir informacinio raštingumo ugdymo veiklų planavimą ir vykdymą, dalijosi žiniomis ir gerąja patirtimi, kaip pasiekti vietos bendruomenės socialinės rizikos grupes ir įtraukti visą bendruomenę į medijų raštingumo veiklas, sistemingai ugdyti medijų ir informacinio raštingumo kompetencijas, tobulinančias gyventojų kritinį mąstymą ir pilietišką savimonę.

Viešėdamos Nyderlanduose Nacionalinės bibliotekos darbuotojos taip pat lankėsi Hagoje įsikūrusioje nevyriausybinėje organizacijoje „ProDemos“. Jos projektų vadovė Tatjana Meijvogel-Volk išsamiai pristatė organizacijos veiklą, kuri nukreipta į vaikų ir jaunimo pilietinį švietimą ir visuomenės pilietinio aktyvumo skatinimą. Nacionalinės bibliotekos darbuotojos turėjo galimybę aplankyti šios organizacijos įsteigtame specialiame edukaciniame centre, dalyvauti ekskursijoje po Nyderlandų parlamentą.

Hagoje taip pat aplankyta Nyderlandų nacionalinė biblioteka. Maaike Toonen, atsakinga už medijų ir informacinio raštingumo ugdymo veiklų koordinavimą šalies viešosiose bibliotekose, išsamiai pristatė Nyderlandų nacionalinės bibliotekos veiklas ir efektyvias bendradarbiavimo su įvairiomis organizacijomis iniciatyvas šioje srityje.

Jau nuo 2019 m. per stažuotę aptarti medijų ir informacinio raštingumo mokymų metodai bus taikomi Nacionalinės bibliotekos vedamuose nemokamuose mokymuose vartotojams. Remiantis stažuotėje įgytomis žiniomis per gruodžio mėnesį planuojama parengti strateginių gairių projektą, siekiant aktualinti medijų ir informacinio raštingumo svarbą ir Nacionalinės bibliotekos veiklose, ir viešosiose bibliotekose. Nacionalinės bibliotekos darbuotojos įgytomis žiniomis taip pat dalysis per tiesioginę transliaciją (planuojama 2019 m. sausio mėn.).

„Medijų raštingumo ugdymas atsakingam pilietiškumui“ projektas, kurį įgyvendina Nacionalinė biblioteka, baigsis 2019 m. liepos 31 dieną. Daugiau apie projektą rasite čia ›

EU flag Erasmus vect POSlogo