Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 11 d.

Gruodžio 11 d.: tarptautinė konferencija „Nacionalinės bibliotekos vaidmuo kultūrinės diplomatijos lauke“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos nacionaline UNESCO komisija rengia tarptautinę konferenciją kultūrinės diplomatijos tema.

„Nacionalinė biblioteka savo daugiabriaunėmis veiklomis ir įvykiais tapo labai intensyvia ne tik informacine, bet ir visuomenine, kultūrine erdve. Mus džiugina naujas vaidmuo – išsiveržę iš klasikinio, tradicinio bibliotekos lauko mes tampame puikia vieta vienyti, socializuoti, šviesti ir komunikuoti. Būtent tai ir yra bendras kultūrinės diplomatijos tikslas. Užsienio valstybės pastebi šią platformą ir ima naudotis – jiems tai padeda tiesiogiai pasiekti Lietuvos žmones, o ir jų bendruomenes, gyvenančias Lietuvoje. Nacionalinei bibliotekai, kaip valstybinei institucijai, yra aktuali tarptautinė egzistencija, integracija, plėtra, konkurencingumas, idėjų apykaita, informacijos mainai ir panašūs dalykai. Kitaip tariant, mums svarbu matyti ir būti matomiems. Tai bendras tikslas ir mūsų indėlis į Lietuvos kultūrinę diplomatiją“, – sako vienas iš konferencijos iniciatorių, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Tik ar tai jau kultūrinė diplomatija? Kokia kitų kultūros politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų atstovų nuomonė, kaip jie supranta kultūrinę diplomatiją kitose erdvėse? Kaip savo kultūros diplomatiją konstruoja kitos valstybės (Vokietijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės patirtis)? Ar kultūros diplomatija gali būti destruktyvi ir koks jos santykis su propaganda?

Tarptautinės konferencijos sesijoje pagrindinius pranešimus skaitys dr. Melissa Nisbett (Londono karališkasis koledžas), diplomatas dr. Marius Lukošiūnas (Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija).

Diskusijos moderatorius visuomenininkas ir rašytojas Rytis Zemkauskas atvirai pakalbėti kvies Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos kultūros tarybos, Goethe’s ir Lenkijos institutų atstovus.

Išsami konferencijos programa ›

Neturėsiančius galimybės dalyvauti konferencijoje kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą ›

Trumpai apie renginį

Data gruodžio 11 d.
Laikas 9 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 3 val.