Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 10 d.

Įvyko projekto „Pažink valstybę“ dalyvių baigiamasis susitikimas

Gruodžio 7 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko vienas iš baigiamųjų projekto „Pažink valstybę“ renginių. Projektą įgyvendino Ugdymo plėtotės centras drauge su Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Valstybės pažinimo centru ir kitais partneriais. Šia iniciatyva buvo siekiama supažindinti mokinius su įvairiomis Lietuvos viešojo gyvenimo sritimis, aptarti su jais aktualias mūsų valstybės problemas ir apsvarstyti jų sprendimo būdus, taip pat padėti mokiniams gauti naudingų žinių iš įvairių savo srities specialistų. Projekte dalyvaujančių mokyklų klasės turėjo galimybę aplankyti pasirinktas viešojo sektoriaus institucijas.

Trijų mokyklų – Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos, Kauno Martyno Mažvydo progimnazijos ir Anykščių rajono Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos – mokiniai, pasirinkę susipažinti su kultūros srities aktualijomis, kreipėsi į Nacionalinę biblioteką kaip į instituciją, įgyvendinančią skaitymo skatinimo programą ir dirbančią su šia sritimi susijusiais klausimais, nes projekto dalyvių tyrimo objektas ir buvo susijęs su jaunimo (ne)skaitymo problematika.  

Susitikime projekto dalyviai pristatė savo atliktus tyrimus ir dalijosi įgyvendinant projektą patirtais įspūdžiais. Buvo ieškoma atsakymų į klausimus, kodėl skaitančių žmonių mažėja, kokia amžiaus grupė labiausiai baidosi knygų, kaip šiais technologijų laikais nepamiršti apie skaitymo teikiamą naudą. Dalyviai pastebėjo, kad, deja, mokyklų privalomosios literatūros programa neatskleidžia šios kartos jaunimo skaitymo poreikių. Sprendimo būdų, kaip savo mokyklose galima būtų pagerinti skaitymo situaciją, pasiūlyta ir įgyvendinta labai įvairių ir originalių: „Knygų mylėtojų“ klubas, literatūriniai protmūšiai, susitikimai su rašytojais ir netgi literatūrinis furšetas. Mokiniai pagal knygas statė ir vaidino spektaklius, iš naujo atrado viešąsias miesto bibliotekas ir jų siūlomas paslaugas.

Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Aldona Augustaitienė ir to paties departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė Inga Mitunevičiūtė papasakojo apie skaitymo skatinimo srityje nuveiktus darbus, su kokiais iššūkiais specialistams tenka susidurti šiuo metu, kokie darbai dar numatomi ateityje, taip pat konsultavo mokinius jiems rūpimais klausimais, teikė pasiūlymus, kaip galima būtų dar pagerinti jų pristatytas skaitymo skatinimo iniciatyvas. Specialistės pasidžiaugė vaikų iniciatyvumu ir pilietiškumu, skatino nesustoti domėtis įvairiais kultūros klausimais ir rodyti gerą pavyzdį kitiems net ir pasibaigus projektui. Kaip pastebėjo ir patys projekto dalyviai, pažangią valstybę gali kurti tik skaitanti visuomenė.