Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 31 d.

Vinco Kudirkos 160-ojo gimtadienio paminėjimas Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinė biblioteka paminėjo „Tautiškos giesmės“ autoriaus Vinco Kudirkos 160-metį, taip užbaigdama valstybės atkūrimo jubiliejaus metus. V. Kudirkos publicistikos ištraukas skaitė prof. Andrius Vaišnys. Koncertavo Balio Dvariono muzikos mokyklos mokiniai, jų atliekama muzika palaikė Naujųjų metų laukimo nuotaiką.

Renginyje dalyvavęs prof. Vytautas Landsbergis kalbėjo ne tik apie V. Kudirkos politinę publicistiką, bet ir apie jo nuopelnus muzikai. Jis pabrėžė, jog turi asmeninį ryšį su šios iškilios asmenybės kūryba, nes jo senelis Jonas Jablonskis ir V. Kudirka buvo artimi. Profesorius užsiminė, jog yra išlikusios rašytinės medžiagos, kurioje J. Jablonskis susirūpinęs dėl to, kad V. Kudirka atitolęs nuo lietuvybės.

Prof. Regina Koženiauskienė, tyrinėjusi ne tik V. Kudirkos biografiją, bet ir itin kruopščiai – himno tekstą, atkreipė dėmesį į tai, kad jis buvo ne tik talentingas rašytojas, publicistas ir muzikas, bet ir, kaip pats sakydavo, vertikas. Jam buvo svarbu, kad užsienio literatūrą lietuviai galėtų skaityti gimtąja kalba.

Daugiau nuotraukų ›

Fragmentas iš renginio: