Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 8 d.

Jautrus pokalbis apie neįmanomus pasirinkimus

Kovo 7-ąją, Tarptautinės moterų solidarumo dienos išvakarėse, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras pakvietė pasikalbėti apie moterų stiprybę, ištvermę ir nepalaužiamą kūrybingumą pačiomis dramatiškiausiomis gyvenimo sąlygomis.

Renginyje „Eshet hayl. Lietuvos žydų moterys prieš totalitarinius režimus“ pranešimus skaitė keturios mokslininkės: dailės istorikė prof. Giedrė Jankevičiūtė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Istorijos tyrimų skyriaus vedėja Neringa Latvytė-Gustaitienė, kultūros istorikė prof. Violeta Davoliūtė ir Vilniaus universiteto istorijos magistrantė, menininkė Lina Mumgaudytė.

Renginio dalyviai išgirdo pasakojimų apie Vilniaus ir Kauno getuose kūrusių menininkių, ginkluoto pasipriešinimo dalyvių, išlikusių dėl moteriško solidarumo ir dvasinio tvirtumo, tremtinių istorijas. Renginio dalyvės ir klausytojai norėjo pakalbėti ir sužinoti apie šių moterų dramatiškus išgyvenimus, dažnai tragiškus likimus, anot Neringos Latvytės-Gustaitienės, neįmanomus pasirinkimus tarp dviejų totalitarinių režimų priespaudos išraiškų. Po renginio lankytojai neskubėjo palikti bibliotekos – dvasios stiprybės ir atsparumo blogiui atmintis rūpi visiems.

Daugiau nuotraukų ›