Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – diskusija ir artėjančių prezidento rinkimų prognozės

Antradienio vakarą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko diskusija „Prezidento rinkimai 2019: įžvalgos ir prognozės“, kuri pradėjo renginių ciklą, skirtą artėjantiems Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimams. Diskusijos dalyviai apžvelgė ankstesnių rinkimų tendencijas, pasidalijo mintimis apie vykstančias rinkimines kampanijas, rinkėjus ir prognozavo, kaip prezidento rinkimai galėtų baigtis šiemet.

Diskusijoje dalyvavusi visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ direktorė sociologė Rasa Ališauskienė, kalbėdama apie rinkėjo paveikslą, pabrėžė jo neapsisprendimą: „Ar rinkėjas ateis balsuoti, lemia labai įvairios sąlygos, tačiau iki paskutinio šeštadienio vakaro jis pats nežino, ar eis tai daryti.“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos instituto profesorė Ainė Ramonaitė teigė, kad rinkėjai pastaruoju metu patys savęs nebesupranta: „Anksčiau buvo aiški skirtis tarp landsbergininkų ir brazauskininkų. Dabar ta skirtis praranda prasmę ir rinkėjai nebežino, ką rinktis.“ Profesorė taip pat pabrėžė, kad socialinėje aplinkoje galima pastebėti ir bangos efektą. Tai efektas, kai kurį laiką iki rinkimų nebūna aiškiai lyderiaujančių kandidatų, o vėliau žmonės diskutuodami tarpusavyje tarsi „pagauna bangą“ ir iškelia, išryškina rinkimų lyderius.

Diskusija užbaigta svarstymais, kaip galėtų susiklostyti rinkimai: kas patektų į antrąjį turą, kas ir prieš ką turi didesnius šansus laimėti. Nors, pasak diskusijos dalyvių, prognozuoti, kaip baigsis rinkimai, yra labai sunku, keletą galimų scenarijų jie pateikė. Vytauto Didžiojo universiteto profesorius politologas Lauras Bielinis spėjo, kad antrajame ture turėtų susitikti Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė. Tokios nuomonės buvo ir prof. A. Ramonaitė, tačiau ji teigė, kad daugiau galimybių laimėti turi G. Nausėda: „Antrajame ture, spėčiau, laimėtų G. Nausėda, nes jis idealiai atitinka medianinį rinkėją.“ Sociologė R. Ališkauskienė nuo komentarų šiuo klausimu susilaikė, teigdama, kad tai būtų interesų konfliktas.

Sauliaus Skvernelio galimybės patekti į antrąjį turą dabar atrodo menkos, tačiau įmanomos. L. Bielinis mąstė: „Jeigu S. Skvernelis patektų į antrąjį turą, arba I. Šimonytės rinkėjai viską dramatizuotų ir balsuotų už G. Nausėdą, arba G. Nausėdos rinkėjai dramatizuotų ir balsuotų už I. Šimonytę.“ A. Ramonaitės manymu, S. Skverneliui į antrąjį turą patekus kartu su G. Nausėda, rinkimus greičiausiai laimėtų G. Nausėda. Tačiau, S. Skverneliui susitikus su I. Šimonyte, kova taptų įtempta. „Jei susitiktų su I. Šimonyte – jau būtų įdomu“, – tikino A. Ramonaitė.

Diskusiją moderavo Nacionalinės bibliotekos politinės komunikacijos ekspertas doc. dr. Andrius Šuminas. 

Ši diskusija – tai pirmasis renginys iš ciklo, skirto artėjantiems Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimams. Kitas renginys numatomas balandžio 9 d. Jo metu vyks debatai tarp pretendentų į prezidentus. Daugiau informacijos apie renginį paskelbsime jau netrukus.

Kviečiame žiūrėti visą diskusiją „Prezidento rinkimai 2019: įžvalgos ir prognozės“:

Susiję straipsniai: