Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 20 d.

Profesinis Lietuvos bibliotekų bendradarbiavimas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pradėjo mokymų ciklą, skirtą Lietuvos viešosioms bibliotekoms, kuriame pristatomos nuotolinių paslaugų ir prenumeruojamų užsienio duomenų bazių administravimo galimybės. Mokymai naudingi Lietuvos viešųjų bibliotekų darbuotojams, dirbantiems su elektronine informacija, prenumeruojamomis Lietuvos ir užsienio duomenų bazėmis ir teikiantiems konsultacijas savo vartotojams.

Mokymuose išsamiai pristatomos Nacionalinės bibliotekos teikiamos nuotolinės paslaugos ir prenumeruojami el. ištekliai, pasakojama, kaip renginio dalyviai gali jomis pasinaudoti grįžę į savo biblioteką. Šios temos yra itin aktualios, nes visos viešosios bibliotekos gali teikti tokias paslaugas, tik šiek tiek mažesnės apimties nei Nacionalinė biblioteka. Mokymų dalyviai supažindinami su portalų ibiblioteka.lt, epaveldas.lt galimybėmis, rečiau naudojamomis el. paslaugomis. Labai svarbu, kad su LIBIS skaitytojo pažymėjimu galima naudotis ir Nacionalinės bibliotekos paslaugomis.

Visų viešųjų bibliotekų vartotojai gali naudotis tokiomis prenumeruojamomis duomenų bazėmis, kaip EBSCO Publishing ir NAXOS Music Library. Bibliotekų atstovams, dirbantiems su prenumeruojamomis Lietuvos ir užsienio duomenų bazėmis, labai svarbu ne tik mokėti atlikti paiešką, bet ir savo bibliotekose sutvarkyti prieigą, kad skaitytojai galėtų naudotis duomenų bazėmis ne tik centrinėje bibliotekoje, bet ir filialuose, namuose, taip pat viešinti šiuos išteklius.

Be specializuotų mokymų, kolegoms iš viešųjų bibliotekų organizuojama išplėstinė ekskursija, supažindinama su bibliotekos paslaugomis, įvairiapuse kultūrine veikla, galimybėmis kūrybiškai išnaudoti bibliotekos erdves ir pasinaudoti bibliotekos specialistų žiniomis.

Mokymų pabaigoje galima individualiai pasikonsultuoti duomenų bazių administravimo ar kitais rūpimais klausimais, pasidalyti gerąja patirtimi.

Susidomėjimą šiais mokymais, jų poreikį ir aktualumą rodo aktyvi bibliotekų registracija ir išreikštas noras susitikti su Nacionalinės bibliotekos specialistų komanda. Labai greitai buvo sudarytos mokymų grupės, dalyvausiančios mokymuose kovo 13, 20, 28 dienomis. Šiuo metu viešųjų bibliotekų specialistai registruojami į balandžio mėnesį organizuojamas grupes.

Apie EBSCO Publishing
Duomenų bazėje pateikiami įvairių mokslo sričių viso teksto mokslo žurnalai. Duomenų bazę sudaro kelios atskiros duomenų bazės.

Apie NAXOS Music Library
Tai išsami muzikos duomenų bazė, kurioje pateikiami klasikinės, džiazo, pasaulio tautų folkloro, šiuolaikinės populiariosios, roko muzikos įrašai. Duomenų bazėje taip pat pateikiamos kompozitorių ir atlikėjų biografijos, muzikos terminų žodynas ir kita informacija.

Daugiau apie Nacionalinės bibliotekos specialistų konsultacijas skaitykite čia ›.