Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 3-iasis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje 2018-ųjų Metų poezijos knygos autorė Greta Ambrazaitė svarsto apie Nacionalinės bibliotekos vaidmenį šiandieniame pasaulyje, džiaugiasi elektroninėmis duomenų bazėmis, kurias lygina su deimantų kasyklomis, prisimena potyrius vaikystės bibliotekoje Žiežmariuose.

Įvykis. Kovo 11-ąją Lietuvos Respublikos Seime surengtame iškilmingame posėdyje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovams perduota saugoti knyga „Pasižadėjimas Lietuvai“. Knygoje, Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyva visus metus keliavusioje po Lietuvos miestus ir miestelius, skirtingų profesijų ir įvairaus amžiaus žmonės rašė pasižadėjimus savo šaliai.

Tema: Lietuva ir IBBY. Kęstutis Urba pasakoja, kaip Lietuva įsitraukė į Tarptautinę vaikų ir jaunimo literatūros asociaciją (IBBY) – 1993-iaisiais įsteigtas IBBY Lietuvos skyrius, kurio veikla padeda populiarinti lietuvių vaikų literatūros autorių kūrybą užsienyje. Didžiausias IBBY Lietuvos skyriaus pasiekimas ir kartu įvertinimas – pelnyta garbė kurti 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos plakatą ir lydimąjį tekstą.

Pokalbis. Vaiva Markevičiūtė kalbina Kęstutį Kasparavičių – žymiausią lietuvių vaikų knygų kūrėją, 2019 m. Tarptautinės vaikų knygos dienos plakato autorių. Rašytojas ir dailininkas pasakoja, kas atsiranda pirmiau – tekstas ar iliustracijos, svarsto apie vaikų skaitybą, pasakoja apie plakato kūrimo užkulisius.

Projektai. Eglė Baliutavičiūtė dviejų dalių straipsnyje pristato Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento nuo 2016 m. vykdomą projektą „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“. Antroje straipsnio dalyje aprašomas vienas projekto pokalbių – Vilniaus knygų mugėje vykusi diskusija „Skaitymo duobės: kaip sudominti paauglius knygomis?“

Šiandien aktualu. Žydrė Vėtienė analizuoja viešųjų bibliotekų socialinį poveikį, kurio šiandien dažnai nepastebi nei valdžios struktūros, nei visuomenė. Todėl bibliotekos susiduria su būtinybe atskleisti savo teikiamų paslaugų vertę. Straipsnio autorė kalba apie socialinio poveikio sampratą, komunikacijos būdus, kaip tinkamai atstovauti bibliotekoms ir kokią vertę kuria atstovavimas.

Nauji leidiniai. Irena Jezukevičienė pristato bibliografijos rodyklę „Lietuvos bibliografija. Serija C, Lietuviškų periodinių leidinių publikacijos, 1910–1911. D. 3, Išeivijos periodikos publikacijos“, kuri chronologiškai pratęsia lietuviškos spaudos publikacijų analizę ir visuomenei atveria 1910–1911 m. lietuvių emigrantų gyvenimo paveikslą.

Bibliotekų turtai. Norėdama paminėti visame pasaulyje švenčiamą Tarptautinę prancūzų kalbos (frankofonijos) dieną, kovo 20-ąją, Dalia Tarailienė apžvelgia keletą XVIII–XIX a. leidinių prancūzų kalba, saugomų Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fonduose. Pristatomi skirtingų temų leidiniai: enciklopedijos, kelionių aprašymai, knygos apie meilę ir santuoką, satyriniai periodiniai leidiniai, kulinarinės knygos, pirmieji žurnalai moterims.

Žmonės ir laikas. Tomas Ivanauskas pristato rašytojo Antano Vienuolio gyvenimą, analizuodamas fotografijas. Naudodamasis fotografija kaip vaizdo išsaugojimo priemone, A. Vienuolis kūrė ne tik savo, bet ir viso Anykščių krašto įvaizdį. Dėl šio pomėgio buvo įamžintas kiekvienas reikšmingesnis rašytojo biografijos faktas, o kartu ir Anykščiai.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – kovo numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Geroji patirtis. Jolanta Lementauskienė pristato du Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos virtualius turus: „Pasaulis pagal žymias krašto moteris“ ir „Pasaulis pagal poetus romantikus“. Virtualūs turai, kaip įdomesnės sklaidos priemonės, padeda platesnei auditorijai, pirmiausia jaunimui, originaliau pristatyti kraštotyros rašytinius šaltinius ir jų vertę.

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Kęstučio Kasparavičiaus iliustracija iš Edwardo Learo knygos „Duck and Kangaroo“, Esslingen, Germany: Esslinger, 1992.