Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 15 d.

Balandžio 15 d.: knygos „Leninas: intymus diktatoriaus portretas“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į vengrų kilmės žurnalisto ir istoriko Victoro Sebestyeno knygos „Leninas“ pristatymą. Renginyje dalyvaus filosofė Nerija Putinaitė, istorikas Marius Ėmužis. Renginį moderuos istorikas Nerijus Šepetys.

„Leninas: intymus diktatoriaus portretas“ – sudėtingos, negailestingos, šaltos ir drauge aistringos asmenybės paveikslas. Knyga suteikia naujų atspalvių 1917-ųjų revoliucijai, padeda suvokti istorinį momentą, po kurio pasaulis pasikeitė visiems laikams.

Victoras Sebestyenas (Viktoras Šebeštjenas) – vengrų kilmės žurnalistas ir istorikas, su šeima dar vaikystėje palikęs Vengriją ir pabėgęs į Didžiąją Britaniją. Apie svarbius politinius pasaulio įvykius jis rašo straipsnius daugeliui įtakingų Jungtinės Karalystės ir JAV laikraščių, yra trijų bestseleriais tapusių istorinių studijų autorius.

Naujausia jo knyga skirta Leninui – žmogui, padariusiam esminę įtaką XX a. pasaulio sanklodai. Tai išsami biografija, pagrįsta ne Lenino politinių sprendimų analize, bet bandymu įsigilinti į jo asmenybę. Leninas tikėjo, kad „politika yra asmeniška“, taigi autorius, jokiu būdu neaplenkdamas politinio ir visuomeninio Lenino gyvenimo, piešia jo, kaip žmogaus, portretą. Žmogaus, kuris mylėjo gamtą beveik taip pat stipriai, kaip ir revoliuciją. Žmogaus, kurio gyvenimą labiausiai paveikė moterys – motina, sesuo, žmona ir meilužė. Prieš akis prabėga idiliška vaikystė su šachmatais ir anglų literatūros klasika, brolio egzekucija dėl pasikėsinimo į carą. Remiantis istoriniais šaltiniais, autentiškais laiškais ir dokumentais, rekonstruojama dramatiška valdžios užgrobimo istorija.

Kaip tikras žiaurios, tironiškos, korumpuotos Rusijos vadas, jis ramiai siuntė į mirtį tūkstančius žmonių ir sukūrė sistemą, paremtą idėja, jog politinis teroras prieš oponentus yra pateisinamas siekiant idealo. Atskleista ilgai slėpta istorija apie jo gyvenimą su žmona Nadežda Krupskaja ir santykius su ilgamete meiluže bei bendražyge Inesa Armand. Lenino vaikystė, jaunystė ir ilgai trukęs egzilis – daugybė detalių atskleidžia naujus bolševikų revoliucijos vado bruožus.

Neturėsiančius galimybės dalyvauti pristatyme kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą ›

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 15 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai
„Tyto alba“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›