Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 24 d.

Balandžio 24–25 d.: „Menų dūzgės“ Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks šeštosios kultūros edukacijos savaitės „Menų dūzgės“ renginiai. Renginio, tradiciškai vykstančio mokinių pavasario atostogų metu, idėja gimė matant, kad kultūros įstaigų ir mokyklų bendradarbiavimas nėra toks intensyvus, koks galėtų būti. Ne visos mokyklos ir kultūros įstaigos suspėja išnaudoti viena kitos potencialą, todėl per kultūros edukacijos savaitę mokytojai sistemingai kviečiami susipažinti su kultūros įstaigų projektais ir veiklomis, kurios yra skirtos mokiniams ir mokykloms. „Menų dūzgėse“ bendraudami, išmėgindami įvairias edukacines programas, parodas ir koncertus, seminarus ir kūrybines dirbtuves, dalydamiesi gerąja patirtimi, mokytojai pasisems idėjų, padedančių sukurti įdomų, motyvuojantį, atradimus ir kultūrinę orientaciją skatinantį ugdymo procesą. Kultūrinį edukacijos sąjūdį „Menų dūzgės“ organizuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Ugdymo plėtotės centras.

Balandžio 24 d. 12 val.: Muzikos technologijos

Muzikos technologijos – tai išskirtinė muziką ir technologijas jungianti industrija, be kurios įsivaizduoti šiandienį gyvenimą būtų sudėtinga. Turime omenyje muzikos įrašus, jų leidybą ir autorių teises, taip pat muzikologiją, mikrofonizaciją, akustiką, fiziką ir net programavimą. Muzikos technologijų sričių specialistus dažniausiai sutinkame televizijoje, radijo stotyse arba garsinančius koncertus, spektaklius ar kitus renginius, tobulinančius įrašytą skambesį garso įrašų studijose, plušančius filmavimo aikštelėse ir daugelyje kitų vyksmų, kuriuose svarbus garsas.

Edukacinės programos dalyviai susipažins su muzikos technologijų sudedamųjų dalių pagrindais, garso įrašymo programine ir technine įranga, patys pabandys įrašyti garsą. Visi susidomėję bus kviečiami išbandyti garso režisieriaus vaidmenį.

Programą ves Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus garso režisierė Katažina Bitovt.

Būtina registracija ›

Balandžio 24 d. 13 val.: Susitelkimo valdymo praktikos

Nacionalinė biblioteka, atnaujinusi užsiėmimą „Poilsio valanda su muzika“, kviečia visus susidomėjusius į išplėtotą edukacijų ciklą, skirtą susikaupimo, sutelktumo įgūdžiams tobulinti. Prieš praktinę dalį bus trumpai apžvelgta muzika, skirta kontempliacijai ar galinti paveikti nusiteikimą, padėti lavinti dėmesį.

Šiuolaikiniame skubėjimo ir technologijų pasaulyje visuomet yra reikalinga prisiminti tikrąsias, pamatines vertybes, kurios padeda nepasimesti. Biblioteka visuomet buvo tapatinama su ramybe ir tylia aplinka. Ir mes tai vertiname – šalia dabar vykstančių skambių visuomeninių, edukacinių, meno renginių ir koncertų numatėme ir kamerinius, įvairiausiems poreikiams skirtus užsiėmimus.

Susitelkimo valdymo valandą suteiksime dalyviams galimybę sulėtinti tempą, prisiminti tai, kas yra gera ir vertinga. Tai žinios, kurios leidžia lavintis, skatina geriau pažinti save, atskleidžia būdą nusiraminti ir atsipalaiduoti. Renginyje mokysimės susikaupti, susitelkti į tylų savo kvėpavimo stebėjimą. Kaip žinome, tokios poilsio pratybos efektyviai mažina įtampą, didina ilgalaikės koncentracijos įgūdžius, mažina depresijos simptomus, nes sudaro sąlygas susikaupti vien į neutralų kvėpavimą. O tai nustumia negatyvias mintis, įpročius, nuotaikas.

Muzikos kontempliacijos apžvalgą pristatys Nacionalinės bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas, pratybas ves Nacionalinės bibliotekos kultūros projektų vadovė Eglė Jovaišaitė.

Būtina registracija ›

Balandžio 24 d. 15 val.: Ekskursija po Nacionalinę biblioteką

Nacionalinė biblioteka kviečia skaitytojus susipažinti ir bičiuliautis. Laukiame jūsų ir esame pasirengę aprodyti knygų namus, paruošę įdomių pasakojimų ir norėdami pasidalyti brangiausiu sukauptu turtu – žiniomis.

Nemokamoje ekskursijoje, lydimi gido, susipažinsite su bibliotekos erdvėmis ir paslaugomis, sužinosite pastato istoriją.

Būtina registracija ›

Balandžio 24 ir 25 d. 14 val.: Kultūros paso veiklų pristatymas ir susipažinimas su dirbtuvių PATS SAU veikla

2019 m. visu pajėgumu pradėjo funkcionuoti Kultūros pasas, skirtas 1–12 klasių mokiniams. Kultūros pasas – visų Lietuvos mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, kultūros pažinimo įpročių ugdymo ir jų kultūrinės patirties plėtimo priemonė, teikiant jiems atitinkamas kultūros ir meno paslaugas. Siūlome susipažinti su 2019 metais Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente vykdomomis Kultūros paso veiklomis:

  • kūrybinės dirbtuvės „Tapyba ant akmenukų“;
  • ekslibriso dirbtuvės;
  • eskizų knygutės įrišimo dirbtuvės;
  • asmeninių inicialinių raidžių dirbtuvės.

Susitikime bus galima plačiau sužinoti apie atvirų dirbtuvių PATS SAU veiklos principus, išgirsti apie darbe taikomus sprendimus ir susipažinti su dirbtuvėse esančia technine įranga. Dirbtuvėse rasite 3D spausdintuvą, lazerinę pjaustyklę, robotikos ir mikrokompiuterių rinkinius ir begalę kitų įrankių ir įrenginių.

Būtina registracija ›

Daugiau informacijos čia ›

Trumpai apie renginius

Diena Laikas Trukmė Vieta Renginys
Balandžio 24 d. 12 val. 1 val. Garso įrašų studija, V a. Muzikos technologijos
Registracija ›
Balandžio 24 d. 13 val. 1 val. Menų erdvė, V a. Susitelkimo valdymo praktikos
Registracija ›
Balandžio 24 d. 14 val. 1 val. Dirbtuvės PATS SAU, I a. Kultūros paso veiklų pristatymas ir susipažinimas su dirbtuvių PATS SAU veikla
Registracija ›
Balandžio 24 d. 15 val. 1 val. Vestibiulis, II a. Ekskursija po Nacionalinę biblioteką
Registracija ›
Balandžio 25 d. 14 val. 1 val. Dirbtuvės PATS SAU, I a. Kultūros paso veiklų pristatymas ir susipažinimas su dirbtuvių PATS SAU veikla
Registracija ›