Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 23 d.

Pokalbis apie ekonominius modelius, knygas ir skaitymo naudą

Ekonomika – ne vien specialistų reikalas. Švietimas ir savišvieta vieniems palengvina nacionalinį ekonomikos egzaminą, kurį kada nors galbūt visi laikys masiškai, kaip dabar rašo nacionalinį diktantą, kiti, pasikaustę ekonomikos žiniomis, gali patys apskaičiuoti, kada šįmet minėsime laisvės nuo mokesčių dieną – tada bent jau aritmetiškai nustojama dirbti valstybei ir imama dirbti sau.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Arūnas Brazauskas kalbina žmones, nuolatos skaitančius ekonominę literatūrą.

Prof. dr. Linas Čekanavičius, Vilniaus universiteto Kiekybinių metodų ir modeliavimo katedros vedėjas, pasakoja apie JAV prezidento Harryʼio Trumano pageidavimą turėti „vienarankį ekonomistą“ – tokį, kuris neaiškintų, kad reikėtų daryti šitaip, tačiau būtų neblogai pasielgti ir kitaip. Prezidentas norėjo patarėjo, kuris kalbėtų vienareikšmiškai.

Prof. dr. L. Čekanavičius primena užrašą ant sienos JAV Kongreso bibliotekoje: „Mokslas yra organizuotos žinios.“ Deja, Nobelio premijos ekonomikos srityje skiriamos mokslininkams, kurie atstovauja organizuotoms, tačiau visiškai priešingoms pažiūroms. Populiarią kultūrą ekonominės žinios dabar pasiekia ne vien knygų, bet ir vokalinių muzikos kūrinių pavidalu. Žymių ekonomistų laisvosios rinkos gynėjo Friedricho Hayeko (1899–1992) ir valstybės kišimosi šalininko Johno Maynardo Keyneso (1883–1946) teorinis ginčas davė medžiagos dviejų dalių repo kūriniui, kurio tekste glaustai išdėstytos ekonomikos teorijos. Pasitikėdamas matematiniais ekonomikos modeliais, prof. dr. L. Čekanavičius aiškina, kaip ir kodėl įvairūs modeliai skirtingai atspindi tikrovę – skirtumus lemia tai, nuo ko atsiribojame.

Asta Kuniyoshi, Valstybės kontrolės Biudžeto politikos stebėsenos departamento direktorė, pasakoja apie skaitomas knygas ir nedvejoja, kad mokytis reikia visą gyvenimą. A. Kuniyoshi aptariamos knygos įvairios: nuo antropologų įžvalgų apie pinigus iki kalbų rašymo vadovo.

Žinių ištroškusius skaitytojus pasitinka bibliotekos darbuotojas. Nacionalinės bibliotekos vyriausioji bibliografė Ilona Žilienė pasakoja apie tai, kaip sudaromi ekonominės literatūros fondai ir kas tais fondais dažniausiai naudojasi.