Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 25 d.

Gegužės 9 d.: knygos „Lietuvių dainos Amerikoje, įrašytos Jono Balio 1949–1951“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka bei Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kviečia į šiais metais išleistos knygos ir kompaktinės plokštelės „Lietuvių dainos Amerikoje, įrašytos Jono Balio 1949–1951" pristatymą. Leidinį sudarė ir parengė folkloro tyrėjos, humanitarinių mokslų daktarės Austė Nakienė ir Rūta Žarskienė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas).

Jonas Balys (etnologas, folkloristas, spaudos darbuotojas, vienas žymiausių Lietuvos tautosakininkų, istorijos daktaras) 1949–1951 m. ekspedicijose į magnetofono juostas įrašė apie 1200 kūrinių: tautiečių, emigravusių į JAV XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje, atliekamų dainų, instrumentinės muzikos, pasakų, sakmių ir kt. Ši kolekcija saugoma Kongreso bibliotekoje, Vašingtone.

Į leidinį pateko iš J. Balio kolekcijos atrinktos emigrantų dainos, pasakojančios apie atsisveikinimą su artimaisiais, nelengvą kelionę per Atlantą, pirmuosius įspūdžius svetimame krašte, tėvynės ilgesį, taip pat įvairių kitų žanrų dainos: jaunimo, meilės, šeimos, vestuvinės, darbo, kalendorinės, baladės, apdainuojančios tradicinį valstietišką gyvenimo būdą. Kompaktinėje plokštelėje skelbiama 40 restauruotų garso įrašų. Knygoje pateikiamos dainų tekstų ir melodijų transkripcijos, dainininkų nuotraukos, įvadinis straipsnis apie JAV lietuvių tautosaką ir dainas, primindavusias gimtinę (lietuvių ir anglų kalbomis).

Kaip rašoma įvadiniame straipsnyje, pirmosios kartos emigrantai, išsaugoję savo tradicinę kultūrą ir jos regioninius bruožus, širdyje visada liko lietuviai. Užaugę kaimuose, jie sunkiai prisitaikydavo prie svetimos miestietiškos aplinkos, savo mintimis ir dainomis nuolat grįždavo į tėviškę.

Renginyje dalyvaus leidinio sudarytojos dr. A. Nakienė ir dr. R. Žarskienė. Pasiklausysime folkloro ansamblio „Dijūta“ atliekamų emigrantų dainų. Renginį ves išeivijos lietuvė antropologė Vaiva Aglinskaitė.

Maloniai kviečiame.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 9 d.
Laikas 18.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorius Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“