Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 10 d.

Gegužės 10 d.: Artūrui Barysui-Barui – 65

Tuo metu, kai savo „Fluxus“ idėjas Jungtinėse Amerikos Valstijose įgyvendino Jurgis Mačiūnas, Jonas Mekas ir kompanija, sovietiniame Vilniuje lietuviško avangardinio kino ėmėsi Artūras Barysas-Baras. Kviečiame Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje kartu paminėti 65-ąjį Artūro Baryso-Baro (1954–2005) – avangardinio kino kūrėjo, melomano, bukinisto, grupės „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu“ dainininko, legendinio Vilniaus neformalo gimtadienį.

Filmuose, kuriuos pats režisavo, montavo, vaidino bei įgarsino naudodamas tuo metu žymiausių Vakarų grupių muziką, Baras šmaikščiai ir kinematografiškai perteikė unikalų ir beprotišką vieno žmogaus gyvenimą sovietiniais metais. Trumpametražiuose filmuose gana dokumentiškai atskleidžiama šio laikotarpio tikrovė, „gėlių vaikų“ epochos blyksniai Lietuvoje, Vilniaus kiemų ir gatvių detalės, ano meto kasdienybės absurdas. Pats Baras apie tai yra sakęs: „Visa mano kino kūryba, kuri nutrūko 1984 m., yra tiksli to laikotarpio dvasia, pradedant madomis, apsirengimu ir baigiant vidiniu pasauliu, mąstysena bei žmonių bendravimu. Tai yra tikras metraštis...“

Nors šios juostos nepatekdavo nei į kino ekranus, nei televiziją, tačiau puikiai gyvavo paraleliniame kino mėgėjų pasaulyje, keliavo po tuometės Sovietų Sąjungos festivalius, o neretai iš jų grįždavo apdovanotos prizais bei diplomais. Šie filmai turėjo pasisekimą ir tarp jaunimo – juos dažnai galima buvo išvysti studentų rengiamose šventėse, kur ir pats Baras buvo visuomet laukiama žvaigždė.

Savo kinu jis peržengė dvi epochas – gyveno laisvas sovietinėje Lietuvoje, išdarinėdamas tai, kas tik šaudavo į galvą. Baro filmų kūrimas bei rodymas ano meto jaunimui tapo savotiška alternatyvia tikrove, nuoroda, kad kūrybinę laisvę galima susikurti pačiam.

Vakaro metu bus rodomi A. Baryso-Baro filmai, sukurti 1971–1982 m. laikotarpiu. Renginį moderuos kultūros žurnalistas, knygos „Pasaulis pagal Barą“ sudarytojas Gediminas Kajėnas.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 10 d.
Laikas 17 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami