Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 2 d.

Gegužės 5–30 d.: vaikų piešinių paroda „Mes užaugome laisvi“

„Mes užaugome laisvi“ – piešinių konkurso tema, kurią jau antrus metus nuo 2018-ųjų paskelbė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras drauge su Dailės mokytojų asociacija. Konkursas buvo skiriamas Laisvės gynėjų dienai paminėti. Sulaukta nepaprastai daug dalyvių – vertinimo komisijai buvo pateikti net penki šimtai dvidešimt trys piešiniai iš visos Lietuvos. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vaikų ir jaunimo literatūros departamente lankytojai galės peržiūrėti šešiasdešimti komisijos atrinktų darbų iš visų amžius grupių.

Konkursiniai darbai buvo suskirstyti pagal amžiaus grupes: pirmoji – nuo septynerių iki vienuolikos metų, antroji – nuo vienuolikos iki keturiolikos, trečioji – nuo penkiolikos iki aštuoniolikos metų mokinių darbai. Gausiausia buvo jauniausiųjų dailininkų grupė – pateikti net du šimtai penkiasdešimt penki darbai. Antrojoje – šimtas septyniasdešimt septyni, o trečiojoje – devyniasdešimt vienas darbas. Šiais metais vertinimo komisijai vadovavo Vilniaus dailės akademijos Piešimo katedros profesorius Jonas Kazlauskas. Komisijos nariai – Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mokytojai: tapytoja Ingė Talmantienė, tekstilininkė Austė Jurgelionytė-Varnė ir dailėtyrininkė Aurelija Grivickaitė.

Komisiją džiugino ir darbų mastas, ir temos interpretacijų gausa, ir dailės žanrų įvairovė. Mokiniai rinkosi vaizduoti istorines scenas, partizanų kovos siužetus, šių dienų atpažįstamus objektus bei svajones apie ateitį. Jauniausieji dailininkai išsiskyrė interpretacijų įvairove, jų darbeliuose dominuoja valstybiniai simboliai, trispalvė. Mokiniai darbuose nepaprastai nuoširdūs, atviri, optimistiški, aplinkui jie fiksuoja daug šviesos ir gėrio.

Brandžiausi komisijai pasirodė antrosios amžiaus grupės mokinių darbai. Savo piešiniuose mokiniai tarsi klausė ir patys atsakė, kas yra jų laisvės pamatas. Šios amžiaus grupės mokinių darbuose daug dramatiškų siužetų, Nepriklausomybės kovų epizodų. Dominuoja ryškus koloritas.

Vyriausiųjų mokinių darbai išsiskiria įvairia atlikimo technika – nuo tapybos, grafikos iki retai konkursuose pasitaikančių karpinių. Piešiniuose dominuoja tamsios, niūrios spalvos, kurios tik pabrėžia, kad mokiniai į temą įsigilino ir ją apmąstė.

Trumpai apie parodą

Data gegužės 5–30 d.
Laikas skaityklos darbo laiku
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“