Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 7 d.

Gegužės 7 d.: Nacionalinėje bibliotekoje – Ukrainos cerkvės vadovų susitikimas su visuomene

Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas kviečia į išskirtinį susitikimą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Lietuvoje vieši vienas iš Ukrainos savarankiškos cerkvės vadovų, atstovas tarptautinėms organizacijoms, Černigovo patriarchas Eustratijus Zoria. Patriarchas Nacionalinėje bibliotekoje susitiks su visuomene. Svečią lydės Ukrainos savarankiškos cerkvės socialinės tarnybos vadovas, Michailovo soboro Kijeve šventikas, karo kapelionas Serhijus Dmitrijevas. Susitikime bus laisvai diskutuojama apie dabartinę padėtį Ukrainoje, pirmiausia – karo su Rusija kontekste.

Renginio svečiai tiesiogiai dalyvavo Ukrainos stačiatikių bažnyčios savivaldos atgavimo procesuose, siekiant atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato įtakos ir norint tapti savarankiška religine institucija, pripažinta Konstantinopolio. Tai – viena pagrindinių būsimo susitikimo temų.

Renginyje taip pat bus kalbama apie karo poveikį Ukrainos visuomenei, padėtį Rusijos okupuotose teritorijose, karo perspektyvas, dabartinę atmosferą Ukrainos visuomenėje po neseniai įvykusių prezidento rinkimų.

Diskusiją moderuos žurnalistas, politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumą 2012 m. įsteigė daugiau kaip šimtas žinomų žmonių Lietuvoje, kurie kreipėsi į Lenkijos visuomenę raginami tarpusavio bendradarbiavimą sutelkti į žmonių rankas, ne politikų. Reaguojant į lietuvių kreipimąsi Lenkijoje irgi susikūrė panašus forumas. J. Giedroycas yra žinomas XX amžiaus Lenkijos išeivių publicistas ir politikas. Jo vardu pavadinta ištisa doktrina, kuri skatino normalizuoti santykius tarp Vidurio ir Rytų Europos tautų. Remiantis šia doktrina, santykiuose su Rusija visos Rytų Europos tautos turėjo būti traktuojamos lygiai, o šiame regione esančioms valstybėms planuotas pasitraukimas iš sovietų įtakos zonos.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 7 d.
Laikas 17 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorius Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“