Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 6 d.

Nacionalinės bibliotekos edukacinė programa – miške!

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skyriaus parengta edukacinė programa „Mano klasė renka Lietuvos prezidentą“ prasidėjo šių metų kovą. Per kelių mėnesių laikotarpį jau spėta aplankyti 5 savivaldybėse įsikūrusias įvairias švietimo įstaigas – gimnazijas, profesinio mokymo centrus, ir surengti 21 pamoką! Visi susitikimai su jaunuoliais yra unikalūs ir savitai įdomūs, tačiau paskutinysis paliko neišdildomą įspūdį dėl aplinkos – pirmą kartą Nacionalinės bibliotekos edukacinis renginys vyko miške!

Idėjos autorius politologas, rinkimų ir partinės sistemos tyrėjas, Lituanistikos skyriaus vyresnysis metodininkas-tyrėjas Matas Baltrukevičius šeštadienį lankėsi Lietuvos skautijos Skaisčio tunto stovykloje, kuri įsikūrusi girioje, tad jokių išimčių netaikyta ir Nacionalinės bibliotekos prelegentui – edukacinė programa pristatyta ežerų, vėjo ir medžių apsuptyje.

Sėkmingos renginio eigos nesutrikdė net tai, kad čia nebuvo kompiuterio, projektoriaus ir interneto. M. Baltrukevičius priėmė iššūkį sudominti jaunuosius skautus dėstoma medžiaga, pateikė daug pasaulio ir Lietuvos istoriją iliustruojančių pavyzdžių, įtraukė į gyvą diskusiją, atsakė į klausimus apie prezidento rinkimus, taip pat apie rengiamą referendumą dėl pilietybės.

Programos metu skautai supažindinti su prezidento rinkimų taisyklėmis ir pagrindinėmis šalies vadovo galiomis, kurias numato Konstitucija. Jiems paaiškinta, kaip veikia prezidento rinkimų sistema ir kokius etapus kandidatas turi pereiti, kad taptų šalies vadovu. Susitikime taip pat pristatytos kandidatų biografijos, jų pagrindiniai pasiūlymai. Kandidatų į Lietuvos prezidentus programų pristatymai rengti bendradarbiaujant su pačiais rinkimų dalyviais. Bene žaismingiausia programos dalis buvo rinkimai: jaunuoliai, pasinaudodami specialiai žaidimui sukurtais balsavimo biuleteniais, galėjo išrinkti savo tunto Lietuvos prezidentą ir tapti sąžiningų rinkimų stebėtojais. Programą vainikavo diskusija ne tik apie prezidento rinkimus, bet ir apie Lietuvos ateitį.

Norintys, kad per šią iki prezidento rinkimų likusią savaitę aplankytume Jūsų mokyklą (ar kitą įstaigą), rašykite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..