Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 9 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vykę kandidatų į prezidentus debatai nepažeidė lygiateisiškumo principo

Apie tai pranešė naujienų agentūra BNS, gavusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės raštą dėl balandžio 8 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengtų debatų, kuriuose dalyvavo Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda ir Saulius Skvernelis.

Debatus organizavo naujienų agentūra BNS, Rytų Europos studijų centras, Konrado Adenauerio fondas ir Nacionalinė biblioteka. Organizatoriai kandidatus atrinko įvertinę visų šių metų sociologinių apklausų rezultatus. Siekiant išsamesnių diskusijų, į vieną debatų dalį buvo pakviesti kandidatai, peržengę 15 proc. paramos ribą. Kiti kandidatai buvo kviečiami į atskirus debatus.

VRK teigia, kad savo lėšomis rinkimų debatus rengianti žiniasklaida gali kandidatus skirstyti pagal sociologinių apklausų rezultatus, nes tai yra objektyvus kriterijus, nepažeidžiantis lygiateisiškumo principo. 

 „VRK nuomone, nurodytas kriterijus yra objektyvus kandidatų atrankos į debatų laidą kriterijus, o minėti kandidatai atstovauja ne vienai politinei jėgai, skleidžia įvairaus spektro politines pažiūras, todėl yra pakankami teigti, kad debatų renginio organizatoriai nesiekė ignoruoti ar proteguoti konkrečios ideologijos, partijos ar kandidatų“, – teigiama rašte.

VRK šią poziciją pateikė gavusi kandidato Arvydo Juozaičio skundą. A. Juozaitis teigė, kad kandidatų skirstymas pagal apklausų rezultatus yra netinkamas.