Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 13 d.

Susitikimas su prof. D. Fishmanu ir jo knygos pristatymas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gegužės 10 d. įvyko susitikimas su žinomu istoriku, Žydų teologinės seminarijos Niujorke profesoriumi Davidu Fishmanu, knygos „Knygų gelbėtojai Vilniaus gete: partizanai, poetai ir lenktynės su laiku gelbstint žydų kultūros vertybes nuo nacių“ (iš anglų k. vertė Olga Lempert, išleido leidykla „Baltos lankos“) autoriumi.

Ši populiariu ir itin jautriu stiliumi parašyta istorinė studija 2017 m. apdovanota Nacionaliniu žydų knygos apdovanojimu. Lietuvos auditorija, kuriai vertimas į lietuvių kalbą gegužės 10 d. buvo pristatytas pirmą kartą, taip pat vieningai patvirtino, jog tai – itin svarbus Lietuvos ir pasaulio žydų kultūros istorijai darbas.

Knygoje pasakojama apie Vilniaus gete veikusią „Popierinę brigadą“ – grupelę žmonių, kurie, nacių priversti atrinkinėti į Vokietiją grobiamus žydų kultūros dokumentus (knygas, paveikslus, religinius reikmenis), rizikavo savo gyvybe, mėgindami paslėpti ir išsaugoti dalelę žydų istorijos ir kultūros. Dalis išgelbėtų lobių pergyveno Antrojo pasaulinio karo žiaurumus. Šiandien tai – vertingi žydų mokslinių tyrimų instituto YIVO Niujorke, Jeruzalės hebrajų universiteto, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir kitų institucijų eksponatai.

Renginį Nacionalinėje bibliotekoje moderavusio istoriko, Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotojo dr. Dariaus Staliūno ir prof. D. Fishmano pokalbis grąžino į Vilnių neįtikėtiną istoriją, kai didžiulė pagarba raštui ir kultūrai nublanko prieš nužmoginantį gyvenimą gete, paskatino kasdien rizikuoti gyvybe viliantis, kad išsaugotos vertybės pratęs Lietuvos Jeruzalės gyvenimą po karo.

Renginyje dalyvavo Izraelio Valstybės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas, JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall, Seimo narys Emanuelis Zingeris, Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir kiti garbūs svečiai.

Daugiau nuotraukų ›