Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 5 d.

Birželio 5 d.: paskaita „Įsitikinimų apie reinkarnaciją tyrimai kognityviniuose religijos moksluose“

Lietuvos religijotyrininkų draugija tęsia visuomenei skirtų atvirų paskaitų ciklą „Religijos ir religingumas: praeities ir dabarties perspektyvos“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Paskaitose pristatomi naujausiomis teorinėmis perspektyvomis grindžiami Lietuvos ir pasaulio religijų istorijos ir dabartinio religingumo draugijos narių tyrimai. Paskaitų ciklas „Religijos ir religingumas: praeities ir dabarties perspektyvos“ vyksta kovo–lapkričio mėnesiais. Gvildenamos bendrosios temos: religinių tyrimų istoriniai ir dabarties aspektai, religija tradicionalizmo ir modernybės kontekste, individuali religinė patirtis ir ideologinis jos konceptualizavimas, religija ir etninė tapatybė, religija ir alternatyvūs sociokultūriniai projektai.

Įsitikinimai apie reinkarnaciją dažniausiai siejami su Indijos religinėmis tradicijomis – hinduizmu, budizmu, džainizmu ir sikhizmu, tačiau jų aptinkama ir daugybėje kitų kultūrinių kontekstų: ir gausiose antropologų surinktose įvairiausių tautų ir tautelių etnografijose, ir antikiniuose filosofų mokymuose, ir įvairiausiuose pastarųjų šimtmečių religiniuose ir ezoteriniuose judėjimuose. Jie dažnai vaizduojami fantastinėje literatūroje ir kine. Šioje paskaitoje bus apžvelgti pastarųjų dešimtmečių tyrimai kognityviniuose religijos moksluose, kuriais bandoma suprasti, kodėl žmonės tokie imlūs reinkarnacijos įsitikinimams, kokie psichikos mechanizmai palengvina tokių įsitikinimų priėmimą ir sklaidą, kodėl šie įsitikinimai būtent tokie.

Ketvirtoje ciklo paskaitoje kalbės filosofas, Vilniaus universiteto ir Kauno technologijos universiteto lektorius Vilius Dranseika.

Trumpai apie renginį

Data birželio 5 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai Lietuvos religijotyrininkų draugija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“