Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 7 d.

Lietuva išsirinko „EXPO 2020“ apdarą

Iki pasaulinės parodos „EXPO 2020“ Dubajuje likus 500 dienų Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo supažindinta su Lietuvos paviljono pristatymo projektais. „Ne pirmą kartą prieš išvykdami į EXPO susitinkame Nacionalinėje bibliotekoje pabendrauti ir aptarti projektus“, – pradėdamas renginį kalbėjo Aplinkos ministerijos EXPO grupės vyriausiasis patarėjas Romas Jankauskas.

Be Lietuvos paviljono, projektus jau paskelbė Šveicarija, Liuksemburgas, Vokietija, Austrija, Ispanija, Britanija, Prancūzija, Suomija, Norvegija, Baltarusija, Ukraina, Lenkija, Čekija, Belgija, Olandija, Japonija ir Lietuvos kaimynai „EXPO 2020“ parodoje švedai ir slovėnai. Šiais metais Lietuvoje organizuotam konkursui buvo gauta 12 projektų. Vieną iš gausių pasiūlymų teko atmesti, nes nebuvo užtikrintas anonimiškumas. Likę 11 darbų buvo vertinti iki pat finišo nežinant konkrečių jų autorių. Projektai stebino savo idėjomis ir kūrybiškumu: nuo lietuviško gelžbetonio iki vietinio smėlio, nuo ledo šalies iki lietaus širdies, nuo jūrinių konteinerių iki paviljono kaip serverio – tai tik keletas pagrindinių idėjų, kurios buvo perteiktos paviljonų projektuose.

Pirmą vietą  konkurse užėmė „Openarium“ projektas, akcentuojantis labai savitas, tik Lietuvai būdingas langines. Šios autentiškos langinės – ne tik lietuviška vertybė, bet jos kartu sukuria laisvės ir atvirumo pojūtį. Projekto autoriai – architektai Edita Bružikaitė, Mantas Čekaitis, Mindaugas Bučas (MB „Baukas“), jau trečią kartą dalyvauja EXPO organizuojamuose konkursuose, pristatydami paviljoną, pabrėžė, kad  jame dominuojanti mediena ne tik labai atitinka parodos temą, bet taip pat pabrėžia Lietuvos veidą ir identitetą.

Daugiau nuotraukų ›