Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 17 d.

Italų dokumentiniame filme „Lietuva: drąsa atgimti“ pristatoma ir Nacionalinė biblioteka

Gegužės 24 d. Milano viešbutyje „Worldhotel Cristoforo Colombo“ vyko italų dokumentinių filmų kūrėjų Antonello Ghezzi ir Lele’o Jandono trijų valandų trukmės filmo „Lietuva: drąsa atgimti“ („Lituania: il Coraggio di Rinascere“) premjera. Jame pasakojama apie šiuolaikinę Lietuvą ir jos istoriją – trumpai filmą pristatantis vaizdo klipas:

2018 m. spalio mėnesį filmo kūrėjai filmavo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prieigose. Bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Rokas Tracevskis papasakojo jo autoriams apie 1991 m. sausio mėn. vykusį sovietų bandymą jėga užgniaužti Lietuvos nepriklausomybės siekį, paminėdamas ir Nacionalinės bibliotekos vaidmenį tomis dienomis – pagrindinėje Lietuvos bibliotekoje parlamentą gynę žmones rasdavo vietos pailsėti, sušilti, pavalgyti, čia buvo įrengtas pirmosios medicinos pagalbos punktas.

Filmo idėjinis autorius L. Jandonas teigė, kad kurti jį įkvėpė R. Tracevskio angliškai parašyta ir dar 2013 m. pirmą kartą išleista, o vėliau daug kartų pakartotinai leista knyga „Tikroji XX amžiaus Lietuvos istorija“ („The Real History of Lithuania in the 20th Century“), kuri 2017 m. buvo išleista ir Italijoje italų kalba. Vis dėlto L. Jandonas pirmą kartą perskaitė šią knygą anglų kalba, dar iki ją išleidžiant Italijoje.

Abu filmo kūrėjai – A. Ghezzi ir L. Jandonas – priklauso Milano kultūrinei-švietėjiškai organizacijai „Il Cinema e i Diritti“ (jos tinklalapis italų, anglų, prancūzų ir vokiečių kalbomis ilcinemaeidiritti.it). Jie yra sukūrę ir daugiau dokumentinių filmų, kuriuos filmavo daugelyje Europos šalių: apie 1989 m. antikomunistines demonstracijas Leipcige, apie Franzą Kafką, apie Chiunę Sugiharą.

„Il Cinema e i Diritti“ organizuoja kultūrinius renginius istorijos, politikos, žmogaus teisių ir kitomis temomis. Filmo „Lietuva: drąsa atgimti“ premjera specialiai buvo surengta Europos Parlamento rinkimų, kurie vyko gegužės 26 d., išvakarėse, siekiant italams pristatyti Europos Sąjungos šalį, apie kurią dauguma italų beveik nieko nežino.

L. Jandonas teigė, kad daugelis mačiusių šį filmą rekomenduoja jam siekti, kad jis būtų rodomas Italijos ir kitų Europos šalių televizijos žiūrovams. L. Jandonas svarsto tokias galimybes.