Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 11 d.

Liepos mėnesio meno edukacijos

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia meno edukacijų ciklą. Edukacijų vedėja menininkė Eglė Jovaišaitė liepos mėnesį kvies ramiai užuosti pavakario žiedų kvapą. Nebūtina piešti kambaryje, kai maloniai kurti galima ir parkelyje. Edukacijos dalyviai mokysis perteikti natūralias gamtos spalvas.

Liepos 4, 11 d. 17 val. – Pleneras gamtoje

Pleneras (pranc. plein air – atviras oras), kaip rašoma žodynuose, yra tapymas iš natūros gamtoje, tikroviškai pavaizduojant matomus vaizdus, perteikiant natūralias gamtos spalvas. Didelę reikšmę plenerinėje tapyboje turi natūralios šviesos perteikimas. Plenerai atsirado XIX a. pradžioje. Jų pradininkais laikomi anglų tapytojai romantikai Johnas Constable’as ir Richardas Parkesas Boningtonas. Populiari ši tapybos forma buvo ir tarp XIX a. prancūzų tapytojų Camille’io Corot’o, Jeano François’o Millet’o, impresionistų Pierre’o Auguste’o Renoir’o, Claude’o Monet’o, Camille’io Pissarro ir kitų.

Šį kartą edukacijos dalyviai kartu su menininke E. Jovaišaite patrauks į netoliese esančią užuovėją prie Neries. Gintaro Mikolaičio skulptūra „Paukščių lizdas“, skirta kompozitoriui Eduardui Balsiui atminti, – tai nuostabus lietuvių modernizmo skulptūros pavyzdys. Erdvinė plastika puikiai dera su landšaftu, neužgožia augalijos, realizuoja kitokios, ne miesto, erdvės idėją. Dinamiškos ir apibendrintos mažosios architektūrinės formos ritmingai „augina“ siluetą. Kiekviena detalė yra priklausoma nuo didesnių formų vaizdo ir „įsiklausanti“ į visumos garsus.

Mokiniai galės atidžiau paanalizuoti originalų kūrinį iš skirtingų pusių ir perteikti savo suvokimą čia pat lape. Tai – akimirkos patirtis, jau esamas žinias sujungianti su dabarties momentu.

Trumpai apie edukacijas

Diena
Laikas
Trukmė
Vieta
Meno edukacija
Liepos 4 d. ir 11 d.
17 val.
1,5 val.
Meno erdvė, V a.