Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 26 d.

Nacionalinė biblioteka sėkmingai vykdo ambicingus projektus

Lietuva turi unikalų bibliotekų tinklą. Jį sudaro 2505 bibliotekos. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka visuomet turėjo aiškią viziją, kaip dar labiau sustiprinti bibliotekų tinklą ir tobulinti teikiamas paslaugas, siekiant prisidėti prie Lietuvos visuomenės gyvenimo kokybės gerinimo. Vienas iš šiandienos prioritetinių uždavinių yra ne tik atnaujinti, modernizuoti Lietuvos bibliotekų informacines sistemas, užtikrinant jų plėtrą ir tvarumą, bet ir konkrečiais darbais prisidėti prie žinių visuomenės procesų sklaidos Lietuvoje. Prie šių rezultatų pasiekimo reikšmingai prisideda įgytos patirtys įgyvendinant projektus, apimančius visos Lietuvos regionus, taip pat glaudus bendradarbiavimas su Lietuvos ir užsienio partneriais.

Nacionalinės bibliotekos vykdomo projekto „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ metu plėtojami ir atnaujinami kompiuteriai ir interneto infrastruktūra, sudarant sąlygas gyventojams dalyvauti skaitmeninių kompetencijų ugdymo, vietos skaitmeninio turinio kūrimo, kitose skaitmeninės informacijos iniciatyvose.

Projekte „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“ ir „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ dalyvauja visos Lietuvos viešosios bibliotekos. Įgyvendinus projektus bus atnaujinta 1200 viešosios interneto prieigos taškų šalies bibliotekose, 3 tūkstančiai viešųjų bibliotekų darbuotojų bus išmokyti naudotis modernia įranga, 20 proc. padaugės bibliotekų lankytojų, taip pat norima, kad gyventojų, kurie nuolat naudojasi internetu, dalis pasiektų 87 procentus. Planuojama, kad šie projektai prisidės prie skaitmeninės atskirties problemos sprendimo ir skatins naujų skaitmeninių produktų ir paslaugų atsiradimą įvairiose vietovėse.

„Per šiuos ir ateinančius metus daugiau nei tūkstantį Lietuvos viešųjų bibliotekų ir jų padalinių pasieks naujos kartos kompiuterinė ir programinė įranga. Dalis šiuolaikiškos IT įrangos jau  sėkmingai veikia bibliotekose. Dabar regionų centruose bibliotekos vietos gyventojams gali pasiūlyti tokių technologijų, kurių gyventojai ar namų ūkiai dar neturi: jau sukurtos naujos darbo vietos dirbti su vaizdo ir garso ir (ar) grafine medžiaga, asmenų inžinerinius gebėjimus lavinančiais konstruktoriais, robotikos rinkiniais, taip pat darbui su virtualiosios realybės ir kitokiais įrenginiais“, ­– technologiškai atsinaujinusių bibliotekų veikla džiaugiasi Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Aidas Sinkevičius.

Projekto vertė – 10,7 mln. eurų. Projektas finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje periodiškai skelbiama pozityvi informacija apie projekto naudą ir jo reikalingumą. Kviečiame susipažinti su naujausiomis publikacijomis.

Daugiau skaitykite: