Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 14 d.

Naujas metodinis leidinys bibliografinių įrašų rengėjams ir tvarkytojams

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento ir Bibliotekininkystės skyriaus specialistai parengė naują metodinį leidinį „Tarptautinio standartinio bibliografinio aprašo (ISBD) 0 (nulinės) Turinio formos ir priemonės tipo srities taikymas bibliografiniam įrašui UNIMARC formatu“. Leidinys skirtas bibliografinių įrašų rengėjams ir tvarkytojams, taip pat bibliografinių įrašų sklaidos ir apdorojimo sistemų kūrėjams ir naudotojams.

Tarptautinis standartinis bibliografinis aprašas (ISBD) – tai Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) parengtos taisyklės, reglamentuojančios standartinio visų tipų išteklių bibliografinio aprašo rengimą.

Nauja 0 (nulinė) Turinio formos ir priemonės tipo sritis pirmą kartą buvo paskelbta jungtinėje ISBD laidoje (2011 m.). Tai yra ypatingas aukščiausio lygmens komponentas, kurio paskirtis – pačioje įrašo pradžioje nurodyti pagrindinę formą arba formas, kuriomis išreikštas ištekliaus turinys, ir šį turinį perteikiančios laikmenos tipą arba tipus siekiant padėti katalogo vartotojams identifikuoti ir pasirinkti išteklių.

ISBD standarto rengėjai siekia veiksmingos jo atitikties su metaduomenų standartais, taikomais giminingose srityse: archyvuose, muziejuose ir leidyboje, taip pat su naujai atsirandančiomis atvirų susietų duomenų technologijomis.

Leidinyje taip pat pateikiami nauji UNIMARC bibliografinių įrašų formato laukai, kuriuos parengė IFLA Nuolatinis UNIMARC komitetas (PUC). Šie laukai apima koncepcijas, kurios būtinos laikantis ISBD nuostatų.

Su leidiniu galite susipažinti čia ›