Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 10 d.

Spalio 9–10 d.: tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“

Spalio antrąją savaitę vyks tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ ir kiti renginiai, kuriuos organizuoja Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi, vykdydami  Kultūros ministerijos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintą Skaitymo skatinimo programą. Tarptautinė konferencija vyks Lietuvos Respublikos Seimo III rūmų Konferencijų salėje.

XXI a. dažnai vadinamas vizualumo amžiumi, tad spalį vyksianti konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ organizuojama siekiant aptarti augantį dėmesį vaizdui vaikų knygos kūrybos ir leidybos procesuose. Iliustracijos, jų pateikimas, knygos dizainas ir įvairūs grafiniai sprendimai dabar aktualūs kaip niekad ir dažnai daro nemenką įtaką vaikų skaitybai.

Konferenciją sudarys trys sesijos. Pirmojoje „Žanrų variacijos ir inovacijos“ išgirsime akademikų pranešimus apie paveikslėlių knygas, komiksus, iliustracijas. Antrojoje sesijoje „Vizualinis raštingumas: poreikis ir praktika“ bus kalbama apie vizualinio raštingumo aktualumą, jo mokymo ir mokymosi galimybes ir kt. Paskutinėje sesijoje kūrybiniais iššūkiais ir sprendimais dalysis paveikslėlių knygų kūrėjai.

Tarptautinėje konferencijoje pranešimus skaitys ne tik įvairūs specialistai iš Lietuvos (doc. dr. Jolita Liškevičienė, psichologė Asta Blandė, iliustruotoja Aušra Kiudulaitė), bet ir iš užsienio. Į konferenciją atvyksta akademikai Kai Mikkonenas (Suomija), Maria Lassen-Seger (Suomija) ir Anne Skaret (Norvegija). Apie vizualinį raštingumą pasakos iliustruotoja Stella East (Kanada, Norvegija), buvusi Švedijos skaitymo ambasadorė Anne-Marie Körling (Švedija), Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Italijos skyriaus viceprezidentė Deborah Soria (Italija). O kūrėjos Miriam Moss (Didžioji Britanija), Åsa Lind (Švedija), Anete Melece (Latvija) ir Joanna Bartosik (Lenkija) kalbės apie paveikslėlių knygų kūrybos procesą.

Antrąją konferencijos dieną, spalio 10 d., besidomintys bus kviečiami pasimokyti dirbti su bežodėmis knygomis ir pasiklausyti diskusijos apie paveikslėlių knygų reikšmę bei jų kūrimo subtilybes. Tą dieną Nacionalinėje bibliotekoje vyks ir įvairios vaikų kūrybinės dirbtuvės.

Konferencijos metu ir visą spalio mėnesį veiks dvi parodos: Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje bus eksponuojama garsaus lietuvių dailininko ir rašytojo Kęstučio Kasparavičiaus personalinė paroda, o Vaikų ir jaunimo literatūros departamente – po pasaulį keliaujanti bežodžių knygų kolekcija.

Konferencijos programą rasite čia ›

Neturėsiančius galimybės dalyvauti konferencijoje kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą ›

Jei kilo klausimų, prašome kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Trumpai apie renginius

Data

spalio 9 d. 9–17 val.
spalio 10 d. 12–14 val.

Vieta Lietuvos Respublikos Seimas, III rūmų Konferencijų salė ir Nacionalinė biblioteka
Dalyvavimas

būtina registracija į spalio 9 d. sesiją. Šiuo metu pasiektas maksimalus dalyvių skaičius, registracija baigta. Jei norite dalyvauti konferencijoje, prašome parašyti el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., atsiradus laisvų vietų, kviesime eilės tvarka papildomai užsiregistravusius nurodytu el. paštu.

Spalio 10 d. renginys atviras, įėjimas laisvas.

Partneriai ir rėmėjai Švedijos institutas, Švedijos ambasada Lietuvoje, IBBY Lietuvos skyrius, Lietuvos Respublikos Seimas, Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“